Harvey Weinstein:

Kan gå fri

Skandaleprodusenten Harvey Weinstein ble i fjor dømt til 23 års fengsel. Nå kan dommen bli omgjort.

DØMT: Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein ble i fjor dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep. Nå åpner en ankedomstol i New York for å omgjøre dommen mot ham. Foto: Johannes Eisele / AFP
DØMT: Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein ble i fjor dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep. Nå åpner en ankedomstol i New York for å omgjøre dommen mot ham. Foto: Johannes Eisele / AFP Vis mer
Publisert

Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein (69) ble dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep på to kvinner i mars i fjor.

Forholdene han ble dømt for omhandler seksuelle overgrep mot en produksjonsassistent i 2006, og voldtekt av en skuespiller i 2013. Han ble imidlertid frikjent for den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper, og misbrukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner.

I oktober i fjor ble han siktet for seks nye overgrep i en domstol i Los Angeles.

Harvey Weinstein har nektet for alle anklagene om seksuelle overgrep.

Kan bli omgjort

Til tross for at dommen er rettskraftig, kan Weinstein bli en fri mann i løpet av få måneder hvis en domstol i New York overstyrer dommen på 23 års fengsel. Det skriver flere amerikanske medier, blant andre Variety og USA Today.

Og en ankedomstol i New York vurderer nå nettopp det - å droppe dommen som Weinstein fikk i fjor. I en høring skal tre av dommerne ha vurdert å åpne for å reversere dommen mot ham, og beordre en ny rettssak, ifølge Variety.

Dommer Sallie Manzanet-Daniels skal ha vært spesielt kritisk til dommen, og mente påtalemyndigheten fokuserte på «utrolig fordomsfulle vitnesbyrd fra flere vitner». I tillegg mente hun at det ble introduserte bevis på en «overdreven» måte for å få Weinstein dømt.

Dommer Judith Gische delte derimot ikke synet til Manzanet-Daniels.

- Han ble ikke dømt fordi han var en dårlig fyr. Han ble dømt for disse konkrete lovbruddene, skal Gische ha sagt, ifølge USA Today.

RULLATOR: Denne videoen av Harvey Weinstein skaper sterke spekulasjoner. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

140 års fengsel

Til tross for at dommen på 23 års fengsel kan bli omgjort, er Weinstein fortsatt under etterforskning for flere seksuallovbrudd. Som nevnt ble den tidligere produsenten siktet for seks nye overgrep i oktober i fjor. Blir han dømt for disse overgrepene risikerer han ytterligere 140 år i fengsel.

Weinsteins advokater er likevel optimistiske for at saken han allerede er dømt for kan bli gjenopptatt.

- Vi håper, etter å ha hørt de riktige og juridiske argumentene som forstyrret Weinsteins New York-rettssak, at ankedomstolen vil gjøre det som er juridisk rettferdig og støtte rettferdig prosess, sa Weinsteins advokater i en uttalelse.

Resultatet av om dommen mot Weinstein blir omgjort er ventet i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer