Kan garantere mye god promping

Jo Nesbøs «Doktor Proktors prompepulver» skal Norges rundt med Riksteatret.

HUMOR TREFFER:  De humoristiske barnebøkene om Doktor Proktor er oversatt til en rekke språk. Til høsten finnes oppfinneren og vennene hans på scenen på Riksteatret og til våren kommer filmen. Foto: Morten Holm / Scanpix
HUMOR TREFFER: De humoristiske barnebøkene om Doktor Proktor er oversatt til en rekke språk. Til høsten finnes oppfinneren og vennene hans på scenen på Riksteatret og til våren kommer filmen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Barn og foreldre som er fan av Lise, Bulle og den ganske så rare Doktor Proktor, gleder seg til Proktor-filmen som kommer. Men allerede til høsten kan fansen få oppleve de kjære figurene på scenen på Riksteateret, med premiere i september.

Det ble klart da Riksteatret presenterte høstens reportoar i dag.

-Det blir full pakke med 70 spillesteder i alle fylker, sier Ivar Nergaard som spiller Doktor Proktor, en karikert og morsom professortype, som altså har funnet opp verdens kraftigste prompepulver.

I tillegg spiller han også tre andre morsomme roller.

Janne Starup Bønes spiller Lise i teaterforestillingen, og danser og skuespiller Jonas Georg Digerud er den spretne Bulle.

«Doktor Proktors prompepulver» handler om Lise og Bulle, to einstøinger som bor i samme gate og finner hverandre gjennom gatas småskumle original, Doktor Proktor, som har funnet opp verdens kraftigste prompepulver.

- Det er et privilegium å møte publikum med et univers som de har trykket til sitt bryst fra før. Men klart, fallhøyden er også stor, sier Morten Joachim som har regi og har dramatisert Nesbøs barnebok-suksess sammen med Ivar Nergaard og Anne Skomsvold.

Med garanti om promp - Det er et herlig persongalleri, men også en nær og sår historie. Bulle og Lise er to litt ensomme sjeler som finner hverandre. Sammen med Proktor blir de er en sterk trio som kjemper mot det onde, sier Ivar Nergaard som har professoren godt under huden fordi han har lest inn alle fire bøkene på lydbok med stor suksess.

-Det blir mye action og mye moro på scenen, lover Nergaard.

- Og det blir selvsagt promping på scenen?

-Ja.

- Lover dere mye promping?

- Ja, boka heter jo «Doktor Proktors prompepulver. Hans kløktige og finurlige oppfinnelse løser jo problemene.

Ikke flinkt for voksne De tok kontakt med Jo Nesbø for nærmere tre år siden. Nesbø var positiv og sa: Kjør på. Etter å ha presentert ideen for Riksteateret, var det tommelen opp.

- Vi har jobbet med stykket i over to år, med minst tre utkast, sier Morten Joachim.

OGSÅ BARNAS HELT:  Suksess-forfatter Jo Nesbø på Sehesteds Plass, utenfor forlaget, i fjor høst forbindelse med forlagets høstlansering. Og ny Doktor Proktor-bok.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OGSÅ BARNAS HELT: Suksess-forfatter Jo Nesbø på Sehesteds Plass, utenfor forlaget, i fjor høst forbindelse med forlagets høstlansering. Og ny Doktor Proktor-bok. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han roser bøkene som handler om vennskap og samhold.

- Vennskap er jo det vi alle trenger for ikke å bli ensomme og ulykkelige. I bøkene kommenterer også Jo Nesbø det norske samfunnet med vennlig spydighet. Han har lagt inn en god slump spydighet om vår egen selvopptatthet. Det skal vi ta vare på, samtidig som jeg kan love at det ikke blir flinkt barneteater for voksne kollegeer, sier Morten Joachim. 

Nesbø supersuksess Den første boka om professoren kom i 2007, bøkene er herlig og tøft illustrert av Per Dybvig. Bøkene med de rare, skjeve og humoristiske karakterene er simpelthen elsket av norske barn og foreldre. 

Og defintivt av Dagbladets litteraturanmelder.

I 20110 ble dyrene fra bokas univers utstilt på Zoologisk museum i Oslo. Den sokkestjelende månekameleonen er en av de mange ytterst truende dyrearter som befolker Jo Nesbøs Doktor Proktor-univers.

Filmen som etter planen har premiere rett etter siste teaterforestilling våren 2014, er det selveste Kristoffer Joner (40) som skal spille «Doktor Proktor». Filmen har et budsjett på 42 millioner kroner.

Maipo Film skal lage filmen og det er Arild Fröhlich som tar regien. «Doktor Proktors prompepulver» er tildelt drøyt 14 millioner i produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt.

KJENNER PROKTOR: Ivar Nergaard føler at han kjenner Doktor Proktor godt etter å ha lest inn bøkene på lydbok. Til høsten blir han den morsomme og litt skumle professortypen i Riksteatrets oppsetning som spilles ikke mindre enn 70 steder i Norge. Foto. Riksteatret
KJENNER PROKTOR: Ivar Nergaard føler at han kjenner Doktor Proktor godt etter å ha lest inn bøkene på lydbok. Til høsten blir han den morsomme og litt skumle professortypen i Riksteatrets oppsetning som spilles ikke mindre enn 70 steder i Norge. Foto. Riksteatret Vis mer