- Kan gi færre TV-kanaler og høyere priser

Du får ikke velge kanaler fritt.

(Dagbladet.no): Distributørene får selv velge hvilke og hvor mange TV-kanaler de vil tilby i sine kanalpakker.

Det er konklusjonen i en utredning Medietilsynet har utført for Kultur- og Kirkedepartementet. Den ble lagt fram i dag, fire måneder på overtid.

Ønsker ikke regulering

Det betyr at du fortsatt må betale for alle kanalene i pakka du kjøper, selv om du bare vil se på halvparten av dem.

- Vi er en sterk tilhenger av at forbrukerne skal få velge enkeltkanaler, men vi ønsker ingen generell regulering på området, sier områdeleder Gudbrand Guthus i Medietilsynet til Dagbladet.no.

• Les hele utredningen her.

En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i høst viser at selv om to av tre TV-seere er fornøyde med pakken de har i dag, er det er nettopp fritt valg av TV-kanaler som er viktigst for dem. Og får vi lov til å velge, er vi også villige til å betale for det.

• Se undersøkelsen her.

- Kan gi færre TV-kanaler og høyere priser

Likevel mener Medietilsynet at et pålegg kan få uheldige konsekvenser.

- Det vil kunne føre til høyere priser, færre kanaler og mindre mediemangfold, sier Guthus.

Forbrukerrådet er skuffet

Årsaken til det, er at for å sørge for valgfrihet, vil distributørene måtte investere i nye teknisker og administrative løsninger. Men Guthus mener likevel at det går mot større valgfrihet for TV-seerne.

- Fordi mange ønsker det, tror vi at det går i den retniningen. Da vil det være dumt å innføre en regulering som kan gi motsatt effekt, sier han.

Underdirektør i Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold, er skuffet over utredningen.

- Vi hadde håpet på noe litt friskere, at de bidro til å presse bransjeaktørene i ønsket retning, og ikke uforbeholdent støttet seg på bransjens egne argumenter, sier han til Dagbladet.no.

Han tror de kan ha rett i at et pålegg om valgfrihet vil gjøre TV-hverdagen dyrere på kort sikt, men mener at press fra forbrukerne uansett vil føre til lavere pris på lengre sikt.

SLIPPER UNNA: Espen Thorsby og RiksTV kan utelukkende tilby pakkeløsninger også i fremtiden. Foto: SCANPIX
SLIPPER UNNA: Espen Thorsby og RiksTV kan utelukkende tilby pakkeløsninger også i fremtiden. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dersom distributørene hadde blitt tvunget til å ta hensyn til forbrukernes ønsker, ville de også måtte konkurrere på pris, sier Graasvold.

Kan vurdere NTV på nytt

Han skulle også ønske at Medietilsynet ville anbefale en ny vurdering senere, dersom det viser seg at TV-seerne likevel ikke får flere enkeltkanaler å velge mellom.

- Vi forventer at departementet nå legger til det, slik at distributørene får et ris bak speilet, sier han.

Medietilsynet understreker at de kan komme til å gjøre en ny vurdering av hvorvidt NTV oppfyller konsesjonsvilkåret om å tilby enkeltkanaler.

- Vi er åpne for å gjøre det, selv om vi ikke har satt det på programmet nå. Men det dreier seg om noe annet enn en generell regulering som skal gjelde hele bransjen, sier Guthus.