Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Kan gi tomhet og ensomhetsfølelse

Reality-deltakere som bader i medienes flomlys får ofte bumerangen i ansiktet etter en stund. Angst og ensomhet kan bli resultatet.

-  Når du har vært med i «Farmen» og stiller opp halvnaken i en rekke blader og eksponerer deg for flere hundre tusen nordmenn, som Barbro Fagerbakk har gjort, føler du deg nødvendigvis overvåket.

Etter at berømmelsens beruselse har lagt seg, kommer ofte nedturen - og den kan være tøff, sier medieviter Alex Iversen (36) ved Høgskolen i Lillehammer.

Han holder på med en doktorgrad om reality-tv, og har snakket med mange reality-deltakere. Bildet han har dannet seg, er temmelig entydig. Jo mer du stiller opp for mediene, desto større oppleves tomhet og ensomhet når det hele er over.

Både det å ville bli glemt og det at ingen lenger skriver om deg, oppleves ofte som tøft.

-  Folk med en normal psyke vil tåle slikt press, men for svake sjeler kan dette være alvorlig. De som blir valgt ut av tv-selskapene til å være reality-deltakere, blir grundig sjekket og er sannsynligvis sterke nok til å tåle presset de blir utsatt for, sier Iversen.

-  Mitt råd til Barbro er å si nei til mediene.

-  Ikke still opp, og du vil bli overrasket hvor fort folk glemmer deg, sier Iversen, som mener at Barbro virker såpass robust at hun vil overvinne det hun nå sliter med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media