Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan gigantranet beskrevet i Martin Scorseses «Mafiabrødre» endelig bli oppklart?

Vincent Asaro (78) arrestert i går.

SIKTET FOR RANET: FBI mener Vincent Asaro (78) var med på ranet av en pengetransport eid av Lufthansa for over 30 år siden. Ranet har vært beskrevet en rekke ganger i amerikansk populærkultur, blant annet i Martin Scorseses «Mafiabrødre». FOTO: SCANPIX/AP
SIKTET FOR RANET: FBI mener Vincent Asaro (78) var med på ranet av en pengetransport eid av Lufthansa for over 30 år siden. Ranet har vært beskrevet en rekke ganger i amerikansk populærkultur, blant annet i Martin Scorseses «Mafiabrødre». FOTO: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Ranet av Lufthansa ved Kennedy International Airport i 1978, der smykker og kontanter til en verdi av seks millioner dollar forsvant, var spektakulært og har inspirert flere filmer.

Blant annet er ranet en viktig hendelse beskrevet i Martin Scorseses gangsterklassiker «Mafiabrødre» (1990).

Men forbrytelsen ble aldri ordentlig oppklart, og pengene kom aldri til rette. Nå har en overraskende arrestasjon gitt FBI et visst håp om å komme til bunns i saken, ifølge New York Times.

Ryddet vitner av veien I går arresterte og siktet FBI 78 år gamle Vincent Asaro. Myndighetene mener de kan knytte Asaro til ranet i 1978 i tillegg til drap og en rekke andre forbrytelser.

Ranet av Lufthansa-flyet er antatt å ha blitt organisert av Jimmy «The Gent» Burke (spilt av Robert De Niro i «Mafiabrødre»), som døde i fengsel i 1996. Han var dømt til livstid i fengsel, men ble aldri tiltalt for selve ranet.

I «Mafiabrødre» viser Scorsese hvordan en paranoid Burke skjønte at han kom til å bli etterforsket av politiet i etterkant av ranet, og derfor bestemte seg for å ta livet av alle som kunne knytte ham til forbrytelsen.

Totalt ti mennesker som var antatt å ha en rolle i ranet ble drept i etterkant. Til slutt hadde politiet bare nok bevis til å kunne tiltalte én person i saken - vedkommende som hadde gitt ransmennene innsideinformasjon om hvor pengene befant seg.

Avviser påstandene Ifølge New York Times er Asaro nå siktet for både planlegging og gjennomføring av ranet. Blant annet har de lydopptak der Asaro klager over sin andel av utbyttet, og på at «Jimmy beholdt alt selv».

Vincent Asaro er antatt å ha vært en kaptein i Bonanno-familien, noe som tyder på at Lufthansa-ranet var et samarbeid mellom flere familier (Jimmy Burke var tilknyttet Lucchese-familien).

Asaros advokat Gerald J. McMahon sier imidlertid til New York Times at hans klient avviser alle påstandene.

- Dette er bokstavelig talt en oppfølger til «Mafiabrødre». Martin Scorsese trenger et manus, og aktor Loretta E. Lynch har bestemt seg for å hjelpe ham. Vi er trygge, og ser fram til å prøve saken i retten. 

Kan bli tv-serie Mye av informasjonen som ble brukt i «Mafiabrødre» kom fra Henry Hill (spilt av Ray Liotta i filmen), og var basert på boka «Wiseguy» som Nicholas Pileggi skrev om ham.

KLASSIKER: Ray Liotta og Robert De Niro som Henry Hill og Jimmy Conway/Jimmy Burke i Martin Scorseses «Mafiabrødre». FOTO: FRA FILMEN
KLASSIKER: Ray Liotta og Robert De Niro som Henry Hill og Jimmy Conway/Jimmy Burke i Martin Scorseses «Mafiabrødre». FOTO: FRA FILMEN Vis mer

I 1980 vitnet Hill mot en hel rekke andre mafiatilknyttede personer, blant dem Jimmy Burke, og slapp derfor unna større straff selv. Vitnemålet var imidlertid ikke nok til å skaffe domfellelser for Lufthansa-ranet.

Henry Hill døde i juni 2012, etter å ha levd de siste tiårene under vitnebeskyttelse.

Tv-kanalen AMC («Breaking Bad», «Mad Men») har lenge jobbet med en tv-serieversjon av «Mafiabrødre» sammen med produsent Jorge Zamacona.

Lufthansa-ranet har for øvrig inspirert flere andre filmer også, blant annet «The Big Heist» med Donald Sutherland og «The 10 Million Dollar Getaway».

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Hele Norges coronakart