Kan Google hamle opp med Microsoft?

Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte.

LANSERER OPERATIVSYSTEM: Hva innebærer det at Google nå lanserer et operativsystem? Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte. Foto: EPA/BORIS ROESSLER
LANSERER OPERATIVSYSTEM: Hva innebærer det at Google nå lanserer et operativsystem? Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte. Foto: EPA/BORIS ROESSLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter at Google annonserte at de planlegger å lansere sitt eget operativsystem til neste år, er mange spørsmål blitt reist.

Hva vil dette operativsystemet ha å si for deg som databruker? Hva vil skje med Microsoft, som i dag har sitt Windows-system på rundt 95 prosent av pcene i verden? Og er det noe grunn til å bekymre seg over at Google får mulighet til å overvåke stadig mer av det du gjør på nettet?

- Uavhengig av denne annonseringen fra Google, har det lenge vært klart at det er denne veien ting går, fordi programmene i større og større grad har migrert over til en nettsentrisk plattform, sier it-ekspert og universitetslektor ved UiO Gisle Hannemyr til Dagbladet.no.

Lagring i skyenDette betyr at både programmene og det du jobber med ligger lagret på internett - i nettskyen - og dermed er man ikke lenger avhengig av å være på en bestemt maskin. Mange bruker i dag allerede nettjenester som Google Docs, Gmail og så videre, uten å tenke over at alt befinner seg på nettet.

- Lagringen skjer i skyen, så du har tilgang til dokumentene eller hva det skulle være uansett hvor du er. Måten vi bruker datamaskinene på gjør at det er endel sammenhenger der det nettsentriske gir fordeler, sier Hannemyr.- Det at en nettleser ligner mer og mer på et operativsystem er noe som har pågått lenge, og jeg synes ikke at det er overraskende at Google nå sier i klartekst at det er dette de jobber mot, sier Gisle Hannemyr til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer