Kan Google hamle opp med Microsoft?

Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte.

LANSERER OPERATIVSYSTEM: Hva innebærer det at Google nå lanserer et operativsystem? Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte. Foto: EPA/BORIS ROESSLER
LANSERER OPERATIVSYSTEM: Hva innebærer det at Google nå lanserer et operativsystem? Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte. Foto: EPA/BORIS ROESSLERVis mer

(Dagbladet.no): Etter at Google annonserte at de planlegger å lansere sitt eget operativsystem til neste år, er mange spørsmål blitt reist.

Hva vil dette operativsystemet ha å si for deg som databruker? Hva vil skje med Microsoft, som i dag har sitt Windows-system på rundt 95 prosent av pcene i verden? Og er det noe grunn til å bekymre seg over at Google får mulighet til å overvåke stadig mer av det du gjør på nettet?

- Uavhengig av denne annonseringen fra Google, har det lenge vært klart at det er denne veien ting går, fordi programmene i større og større grad har migrert over til en nettsentrisk plattform, sier it-ekspert og universitetslektor ved UiO Gisle Hannemyr til Dagbladet.no.

Lagring i skyen
Dette betyr at både programmene og det du jobber med ligger lagret på internett - i nettskyen - og dermed er man ikke lenger avhengig av å være på en bestemt maskin. Mange bruker i dag allerede nettjenester som Google Docs, Gmail og så videre, uten å tenke over at alt befinner seg på nettet.

- Lagringen skjer i skyen, så du har tilgang til dokumentene eller hva det skulle være uansett hvor du er. Måten vi bruker datamaskinene på gjør at det er endel sammenhenger der det nettsentriske gir fordeler, sier Hannemyr.

- Det at en nettleser ligner mer og mer på et operativsystem er noe som har pågått lenge, og jeg synes ikke at det er overraskende at Google nå sier i klartekst at det er dette de jobber mot, sier Gisle Hannemyr til Dagbladet.no.

Kan konkurrere med Microsoft
Ifølge Hannemyr er Microsoft fullstendig klar over denne utviklingen, men han tror likevel at de kan møte konkurranse i Google.

- Microsoft har skjønt at det er det nettsentriske vi er på vei mot, og jobber selv blant annet med Azure (en nettsentrisk serviceplattform, red.anm.). De har også kommet med en rekke utvidelser til Internet Explorer, men det har et problem ettersom de er så forankret til skrivebordet via Windows - de er nesten nødt til å sette sammen programmene de lager med operativsystemet sitt. Google har på sin side ikke denne bakgrunnen, så de er nødt til å lage sine løsninger plattformuavhengige.

Googles kommende operativsystem er basert på GNU/Linux, som er fri programvare. Også operativsystemet vil være gratis, noe som betyr at du neste år kan gå inn i for eksempel en Elkjøp-butikk og plukke opp en bærbar datamaskin uten å betale en krone til Micrsoft for deres operativsystem.

- Dette er noe som Apple eller Linux ikke har klart å oppnå i like stor grad - Windows er og har vært dominerende lenge. Men Google kan klare å gjøre dette. De har et helt annet varemerke enn for eksempel Linux, og de har vist seg å være en ekstremt kompetent aktør som klarer å posisjonere produktene sine, sier Hannemyr.

Overvåking
For å kunne selge reklame som er rettet direkte mot brukeren, har Google en god stund automatisk scannet for eksempel eposten din i Gmail eller søkeordene dine for å kunne vise kontekstbasert reklame. Hvordan vil det bli nå som Google kan overta nær alt på maskinen din?

- Jeg føler meg ikke så veldig komfortabel med at Google overvåker hva jeg driver med. Ikke fordi de ønsker å selge reklame, mer fordi den typen info som Google akkumulerer kan brukes til noe helt annet på et senere tidspunkt. Det handler ikke om å være paranoid, det er mer en prinsipiell greie - jeg tror ikke Google gjør noe annet enn de sier at de gjør, sier Hannemyr, og legger til:

- Men vi vet ikke hva som kan skje i framtiden. Google kan overtas av noen andre som kan se andre måter å tjene penger på. Eller det kan oppstå et annet politisk klima, der dataene kan kreves utlevert til strategisk dataanlyse. Jeg mistenker på ingen måte Google for å ha uedle motiver, men bare at dataene eksisterer gjør meg ukomfortabel.

Nettmøte
Gisle Hannemyr vil svare på dine spørsmål om dette temaet i et nettmøte nå klokka 15.30. Send inn dine spørsmål i feltet under!

SVARER DEG: Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte om Googles planer for eget operativsystem. Foto: PRIVAT
SVARER DEG: Gisle Hannemyr svarer deg i nettmøte om Googles planer for eget operativsystem. Foto: PRIVAT Vis mer