Kan gripe inn mot kanalpakka

Har utvelgelsen av kanalene i bakkenettet vært objektiv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag ble kanalpakken i det digitale bakkenettet presentert, og som ventet hadde RiksTV spandert god plass på kanalene til sine eiere - TV 2, NRK og Telenor.

Det er ikke nødvendigvis uproblematisk, mener Tanja Storsul, førsteamanuensis ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

- Konsesjonen sier at tilbudet skal settes sammen etter objektive kriterier på ikke-diskriminerende vilkår. Eierne skulle ikke prioritere seg selv framfor andre. Om de har oppfylt disse kravene, vil jeg tro at tilsynsmyndighetene er interessert i å finne ut av, sier Storsul til Dagbladet.no.

Kryssende interesser

TV 2 fikk plass med sin hovedkanal, TV 2 Filmkanalen, TV 2 Nyhetskanalen og TV 2 Zebra. I tillegg skal TV 2 Sportskanalen etter hvert komme i tilleggspakken.

NRK fikk plass med tre kanaler, men kanalen har formidlingsplikt. Imidlertid fant riks-TV også plass til NRKs samarbeidskanal SportN, på bekostning av Eurosport. Canal Plus - som Telenor ifølge rapporter har lagt inn bud på - fikk plass i tilleggspakken. Telenor er også en av storeierne i TV 2.

Førsteamanuensis Tanja Storsul sier konsesjonsvilkårene tilsa at det skulle være fri konkurranse i bakkenettet.

- Jeg har ingen kjennskap til prosessen som førte til at RiksTV satte sammen sin kanalpakke, og det kan godt være at alt har skjedd på en strålende upartisk måte. Men jeg vil tro at tilsynsmyndighetene ønsker å dobbeltsjekke dette, sier hun.

AVVISER SPILL: Espen Thorsby understreker at styret ikke har blandet seg inn i RiksTVs kanalvalg. Foto: SCANPIX
AVVISER SPILL: Espen Thorsby understreker at styret ikke har blandet seg inn i RiksTVs kanalvalg. Foto: SCANPIX Vis mer

Ser på saken

Lars Winswold i Medietilsynet opplyser at de vil undersøke om RiksTV har oppfylt enkelte av forpliktelsene i konsesjonsvilkårene.

- Vi har ikke vurdert pakken de har kommet med, men det er et par vilkår som er relevante å se på. Det ene er et vilkår om at det skal være et bredt og variert tilbud av fjernsynskanaler. Det er også et vilkår om at man plikter å gi seerne mulighet til å abonnere på enkeltkanaler, sier Winswold.

Det er Post-og teletilsynet, som deler tilsynsansvaret med Medietilsynet, som eventuelt skal vurdere om utvelgelsen av kanalene i kanalpakken har skjedd etter objektive kriterier.

- Det kan tenkes at vi ønsker å kikke på dette, det ser veldig spennende ut. I så fall vil vi gjøre det i nær kontakt med Medietilsynet og Konkurransetilsynet, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet til Dagbladet.no.

Droppet kanalvalg

I konsesjonsvilkårene fra samferdselsdepartementet heter det at «dersom etterspørselen etter kapasitet er større enn tilbudet, kan Kultur- og kirkedepartementet, for å sikre seerne innflytelse over hvilke kringkastingssendinger som tilbys, stille krav om at NTV etablerer et system for brukermedvirkning».

Med andre ord kunne departementet ha tvunget NTV/RiksTV til å gjennomføre et kanalvalg der seerne fikk stemme, som mange andre kabelleverandører har gjort tidligere. Det valgte de å droppe.

Kan gripe inn mot kanalpakka

- Kulturdepartementet har ikke stilt noe slikt krav. Jeg er også veldig skeptisk til disse kanalvalgene, fordi det ofte er de sterkeste, som gir mest lyd fra seg, som blir valgt, og ikke de folk flest vi ha.

- En kanalvalgsprosess er unødvendig. Vi vil sørge for å gi kundene kanalene de vil ha, og det mener vi at vi har klart med denne pakka, sier administrerende direktør Espen Thorsby i RiksTV til Dagbladet.no.

OK med gransking

Thorsby er ikke redd for at Post- og teletilsynet eller Medietilsynet vil gå dem nærmere i sømmene.

- Nei, det er helt greit. Vi har hatt en forhåndspresentasjon av dette til Post- og teletilsynet, men de skal også i ettertid få se hvordan vi har valgt ut kanalene.

- Har dere oppfylt kriteriene om å tilby abonnement på enkeltkanaler?

- Ja, vi mener det. Man kan abonnere på TV 2, Åpen Kanal og Lokal TV som enkeltkanaler, sier Thorsby.

Disse kanalene vil for øvrig være gratis.

FORNØYDE: TV 2s Ald Hildrum (til venstre) og Eivind Landsverk i TVNorge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer