Kan Gunhild Øyehaug slå Per Petterson?

Her er årets Bragepris-nominerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De 16 kandidatene til årets Bragepriser er plukket ut. Nå gjenstår det for juryene å finne den ultimate kandidaten i hver av de fire klassene. Vinnerne kåres 21. november på Bokmessa på Lillestrøm.

Vil Tone Hødnebø med sin femte diktsamling «Nedtegnelser» finne nok gehør hos juryen? Tør juryen for barne- og ungdomslitteratur belønne Bjørn Arild Ersland for en så smal bok som «Onkel Arne; Moderne fiskerier»?

Mange vil nok hevde at Nikolaj Frobenius’ «Jeg skal vise dere frykten» bør sikres en Bragepris i år, og at Bjørn Westlies «Fars krig» er like opplagt Bragepris-vinner som Olav Njølstad og hans «Jens Chr. Hauge - fullt og helt».

Prisene er på 75.000 kroner og en Brage-statuett laget av kunstneren Børre Larsen.

Skjønnlitteratur
Nikolaj Frobenius har med «Jeg vil vise dere frykten» skrevet en biografisk roman om den amerikanske forfatteren Edgar Allan Poe, som særlig er kjent for sine mørke og gruoppvekkende fortellinger.

I årets roman «Jeg forbanner tidens elv» vender Per Petterson tilbake til Arvid Jensen og hans familie, og boken har klare tråder tilbake til Pettersons tidligere romaner.

Gunhild Øyehaug har i «Vente, blinke» skrevet en annerledes roman der handlingen blant annet dreier seg om det inautentiske og lengselen etter å bli verdsatt.

I «Adjutanten» beskriver Jørgen Norheim en prøyssisk eksoffiser som bosetter seg i en avkrok av Norge.

Kan Gunhild Øyehaug slå Per Petterson?

Sakprosa 

Mens språkforskeren Stephen J. Walton i «Skaff deg et liv!... »går i rette med sin egen profesjon, gir Nils Rune Langeland i «Noreg» tankevekkende forsøk på å gi et innblikk i den moderne norske folkesjelen.

Både Bjørn Westlies «Fars krig» og Olav Njølstads «Jens Chr. Hauge - fullt og helt» er tatt opp av mediene og som sådan skapt et visst press hos juryene.


Åpen klasse: Poesi

En undring over hvordan våre forestillinger om verden dannes, er utgangspunkt for Ingvild Burkeys «Den mest tenkelige av alle verdener».

Øyvind Rimbereids diktsamling «Herbarium» tar som tittelen antyder, utgangspunkt i utforskning av blomsterdiktet.

Diktene i Tone Hødnebøs «Nedtegnelser» formulerer en lengsel etter å gjøre virkeligheten nærværende, mens Cecilie Løveids dikt i «Nye ritualer» kretser rundt ulike former for ritualer og brudd på slike.

Barn og ungdom
Bjørn Arild Ersland og illustratøren Annlaug Auestad gir i «Onkel Arne; Moderne fiskerier» et detaljert innblikk i en næring som har spilt og fortsatt spiller en stor rolle for norsk nærmiljø.

«Støv» har Ivo de Figueiredo satt som ett av tittelelementene på boken om Henrik Wergeland, og ifølge juryen er dette en bok som også blåser støvet av en av våre mest originale og særegne forfattere.

KRITIKERROST: Guhild Øyehaug har fått masse skryt for sin debutroman. Foto: LARS EIVIND BONES
KRITIKERROST: Guhild Øyehaug har fått masse skryt for sin debutroman. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Med «Dariah - 172 timer på månen» gir Johan Harstad leserne en spennende intrige og fører oss ut på en helt spesiell reise.

Og Stian Hole har med «Garmanns gate» skrevet en sterk fortelling om et helt unikt barneunivers. (NTB)

ERFAREN: Men kan hun kapre Brageprisen foran bestselgerforfatter Per Petterson?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer