Kan ha saksøkt fotograf på vegne av feil selfie-ape

Ny vending i ellevill rettsstrid.

UKJENT IDENTITET: Det hersker forvirring om hvilken ape som tok disse øyensynlig glisende bildene av seg selv i 2011. Foto: Wikimedia commons
UKJENT IDENTITET: Det hersker forvirring om hvilken ape som tok disse øyensynlig glisende bildene av seg selv i 2011. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fire år siden den britiske naturfotografen David Slater ble verdensberømt for historien om apen som stakk av med kameraet hans i den indonesiske jungelen, og bildene dyret skal ha tatt av seg selv før fotografen fant igjen apparatet.

Slater havnet senere i en disputt med Wikipedia, som mente de hadde rett til å distribuere bildet uten vederlag til fotografen - siden det strengt tatt ikke var ham, men apen som hadde trykket på utløserknappen.

Slater har likevel lisensiert bildet i eget navn til nyhetsorganisasjoner og brukt det i en bok.

Så kom dyrevernorganisasjonen PETA på banen, og saksøkte fotografen og forlaget på vegne av apen - i søksmålet navngitt som den seks år gamle hankjønnsmakaken «Naruto», som lokale apeforskere skal ha kjent siden han ble født og gjenkjent på bildene.

Nå skriver Vice-nettstedet Motherboard at det ikke kan være Naruto på bildene, fordi mannlige makaker i motsetning til selfie-makaken har større hjørnetenner.

Også i tidligere sammenhenger - blant annet av PETA selv - har apen blitt identifisert som hunkjønn. Andre primateksperter Motherboard har sjekket med, påpeker imidlertid at apen på bildet trolig er for ung til å ha utviklet de karakteristiske tennene.

En talsmann for PETA poengterer at siden apen selv ikke kan stille i noen amerikansk rettssal, og at organisasjonen derfor fremmer søksmålet på dets vegne, er spørsmålet om den eksakte identiteten av mindre betydning.

- Spørsmålet er, for å være ærlig, helt tullete, sier Jeffrey Kerr i PETA til Motherboard.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer