Kan han bli elsket igjen?

Ny dokumentar forsøker å gi et annet bilde av bokselegenden Mike Tyson.

(Dagbladet.no): Cannes-kritikerne kan være en fryktelig grinete gjeng, og det er en grunn til at filmskapere sjelden overværer pressevisningene av egne filmer.

Men selv ikke filmanmeldere tør å yppe seg mot Mike Tyson. I går kveld overrasket bokselegenden alle ved å troppe opp på visningen av dokumentaren om seg selv, laget av amerikaneren James Toback, når den for første gang ble spilt for journalister og kritikere her i Cannes.

Tyson ble møtt med voldsom applaus, og var tydelig overveldet:

- Jeg har ikke opplevd noe liknende i karrieren, mumlet Tyson fra scenen.

Et annet bilde

«Tyson» er en vennligsinnet dokumentar, tydelig laget i et forsøk på å pynte på et ofte forenklet bilde av bokseren som et brutalt og hjernedødt stykke kjøtt.

I stedet møter vi en mann som både er åpen og reflekterende rundt egen person og historie. Bokseren forklarer at han skjønte at han kunne slåss da en av bøllene fra nabolaget i Brownsville, Brooklyn drepte kjæledyret hans - en due.

- Mye av livet mitt har handlet om å unngå de samme fysiske ydmykelsene jeg måtte gjennomgå som barn. Det er derfor jeg er den jeg er, sier Tyson i den enkle og effektive dokumentaren, som kun består av intervju med bokseren i tillegg til enkelte arkivklipp. 

Kan han bli elsket igjen?

41-åringen forklarer at bare på ett tidspunkt i livet har følt seg trygg - i årene da han ble beskyttet og lært opp av boksemanageren Cus D\'Amato.

- Jeg vet ikke om han var homo eller hva. Han pleide å gjenta fraser som skulle bygge meg opp, om at jeg var best og at ingen kunne ta meg lenger. Jeg tenkte at fyren var gal, men skjønner nå hva Cus prøvde å gjøre, sier Tyson i filmen.

Tidenes yngste

Da D’Amato døde i 1985, var Tyson fullstendig knust. Selv om han gikk fra en sportslig triumf til en annen, var bokseren psykisk på vei utenfor stupet.

Med seieren over Trevor Berbick i november 1986, ble 20-åringen den yngste tungvektsmesteren i historien. Tyson husker best raseriet han følte i kampen - ikke minst fordi Berbick tidligere hadde påført idolet Muhammed Ali et ydmykende tap.

- Jeg var også i smerter på grunn av gonoré. Jeg hadde hatt sex med en særlig skitten prosituert kvelden før, forteller han.

Han er også åpen om andre omdiskuterte perioder i livet hans - blant annet voldtekten som han ble dømt for, men som han fortsatt nekter for. Han går også inn på ekteskapet med Robin Givens, som han nå ikke er bitter for, men som endte i skandale.

Tyson sier han aldri skadet Givens til tross for påstander om det motsatte, og sier den eneste grunnen til at han ikke eksploderte under det legendariske intervjuet med Barbara Walters var at det bare ville underbygge inntrykket av ham som voldelig mot kvinner:

Kjempet mot tårene

Tyson er kanskje ikke tradisjonelt veltalende eller blendende kunnskapsrik (han skryter for eksempel av å ha møtt presidenten i Istanbul), men det han sier - og hvordan det hele er klippet sammen - har en særegen rytme.

Og kritikerne tok godt imot bokseren. Etterpå måtte han stå og motta flere minutter lang applaus.

- Jim fikk meg til å si alt dette, jeg skjønner ikke hvordan han gjorde det, sa Tyson, mens regissør James Toback kjempet mot tårene.

Cannes-festivalen har åpenbart en svakhet for dokumentarer om idrettshelter og kunstnere som kommer på kant med loven. Seinere i uka skal det vises dokumentarer om både Roman Polanski og Diego Maradona.

HØYDEPUNKTET: 20 år gammel ble Mike Tyson tidenes yngste tungvektsmester.