ILDDÅPEN: I kveld skal Apples nye sjef Tim Cook vise fram det som mest sannsynlig er en ny iPhone. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix
ILDDÅPEN: I kveld skal Apples nye sjef Tim Cook vise fram det som mest sannsynlig er en ny iPhone. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/ScanpixVis mer

Kan han fylle Jobs' sko?

I kveld viser Tim Cook kanskje fram en ny iPhone.

I kveld, klokka 19, norsk tid, går en nervøs mann på scenen i Apple-hovedkvarteret i Cupertino sør for San Francisco.

Tim Cook er Apples nye toppsjef, og skal for første gang presentere Apples produktnyheter i den rollen.

Etter at Steve Jobs trakk seg fra sjefsjobben fordi han er for syk til å lede selskapet som er så tett knyttet til hans navn og visjon, er det nå Cook som skal overbevise en teknologiinteressert verden om at Apple fortsatt fører an i utviklingen.

Ingen venter at Cook skal være like karismatisk som teknoevangelisten Jobs. Cook har holdt produktpresentasjoner tidligere, under Jobs? forrige permisjon, og vekkelsesstemningen var et stykke unna.

INVITASJONEN: Denne invitasjonen som ble sendt ut til pressen i forrige uke levner liten tvil om at Apple vil komme med iPhone-nyheter på sin pressekonferanse i kveld.
INVITASJONEN: Denne invitasjonen som ble sendt ut til pressen i forrige uke levner liten tvil om at Apple vil komme med iPhone-nyheter på sin pressekonferanse i kveld. Vis mer

Cook regnes mer som en tallknuser og rasjonaliseringsekspert enn som en teknologisk visjonær, men Jobs ville neppe valgt en etterfølger han ikke tror kan representere selskapets grunnverdier på en brukbar måte.

Kveldens nyheter I kveld får vi se. Jobs selv er neppe til stede, han er som kjent alvorlig kreftsyk og har trolig viktigere ting fore enn å stjele rampelyset fra sin etterfølger. Men regn med at Jobs følger med - i motsetning til oss andre får han ganske sikkert tilgang til en direkte weboverføring av presentasjonen.

Blant de forventede nyhetene som det knyttes mest spenning til, er en mulig avduking av Apples neste iPhone, nummer fem i rekka.

Det har vært mange mer eller mindre troverdige rykter om denne på nettet i forkant av i kveld, men ingen store lekkasjer som vi fikk se i forkant av iPhone 4-lanseringen, der en prototype ble gjenglemt (eller stjålet) på en bar.

Forrige ukes innkalling til pressekonferansen besto av én setning, «Let's talk iPhone». Dette har gitt vann på ryktemølla om at en av de største nyhetene i neste iPhone vil være en langt mer avansert stemmestyring.

LANSERES I DAG: Vi har allerede leid våre første filmer i norske iTunes, etter at Apple sniklanserte tjenesten i forrige uke. Men i kveld kommer den offisielle annonseringen, og med det lanseres også den vesle AppleTV-boksen her til lands. Allerede har mange nordmenn importert denne fra utlandet. Foto: APPLE
LANSERES I DAG: Vi har allerede leid våre første filmer i norske iTunes, etter at Apple sniklanserte tjenesten i forrige uke. Men i kveld kommer den offisielle annonseringen, og med det lanseres også den vesle AppleTV-boksen her til lands. Allerede har mange nordmenn importert denne fra utlandet. Foto: APPLE Vis mer

Det har også dukket opp temmelig troverdige nyhetsdrypp om en revidert (og sannsynligvis billigere) versjon av iPhone 4. I kveld får vi vite om dette er den egentlige iPhone-nyheten, eller om det faktisk kommer en iPhone 5 i tillegg.

Film og bøker Apple driver som kjent med mer enn bare telefoni. Etter forrige ukes sniklansering av filmleie i iTunes også her i Norge vil det neppe komme som noe overraskelse når Apple i kveld offisielt lanserer tjenesten i blant annet Norge - sammen med den for mange godt kjente AppleTV-boksen for oppkobling til tv-en.

Det vil sannsynligvis også bli offisielt at iBooks nå er igang for fullt her til lands, også med bøker på norsk. Hvor mye Cook vil dvele ved disse for oss interessante nyhetene, er usikkert - for ham er dette første ordentlige møtet med rampelyset nok mest bare om iPhone.

Vi vil følge pressekonferansen direkte fra klokka sju ikveld her på Dagbladet.no.

ARVTAGEREN: Tim Cook har overtatt som Apples toppsjef, mens Steve Jobs fortsetter som styreformann. Foto: SCANPIX
ARVTAGEREN: Tim Cook har overtatt som Apples toppsjef, mens Steve Jobs fortsetter som styreformann. Foto: SCANPIX Vis mer