Kan han kurere vekk monarkiet?

I et moderne samfunn er titlene «prinsesse» og «sjaman» omtrent like meningsløse.

PAR: Durek Verrett og Märtha Louise. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
PAR: Durek Verrett og Märtha Louise. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Meninger

Som de fleste nå har fått med seg, har prinsesse Märtha Louise har fått seg ny kjæreste. Durek Verrett kaller seg sjaman, og sier han har tilgang til atomene i kroppen som «bokstavelig talt reduserer alder» - og at han kan hjelpe til i prosessen med å kurere kreft. Det beste ville være om han også kunne kurere Norge fra å være et monarki. Han har kanskje kommet et lite stykke på vei.

KØBENHAVN: I dag gikk startskuddet for foredragsturneen «The Princess and The Shaman» i den Danske hovedstaden. Dagbladets journalist var til stede under seansen. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fredag ettermiddag meldte slottet overfor NRK at «Vi følger med på debatten og det som uttales, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av hennes næringsvirksomhet». Det er en oppsiktsvekkende uttalelse, og det nærmeste vi kommer at kongefamilien tar offentlig avstand fra virksomheten til kong Haralds datter. Det kom etter blant annet en kraftig uttalelse fra Blodkreftforeningen, som reagerer på at Durek Verrett på sine hjemmesider gir inntrykk av at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet og at han som sjaman har kreftene til å gjenopprette denne balansen. «Vi forventer en klar og tydelig melding fra kongehuset, og at videre markedsføring av denne turneen blir gjort uten bruk av kongelige titler». Kongehuset har ikke villet svare direkte på Blodkreftforeningens krav, men gjør det underforstått. Nå gjenstår det å se om slottet gjør alvor av truslene om å «være i dialog med prinsessen», og hva det vil føre til.

Blodkreftforeningens reaksjon illustrerer alvoret i denne saken, og hva som er det grunnleggende problemet. Prinsesse Märta Louise sier til Dagbladet at hun så på tittelen på turneen, «Prinsessen og sjamanen» mer som en «morsom greie enn den har utviklet seg til å bli». Prinsessen har altså et helt uforpliktende forhold til sin tittel. Hun tar ikke høyde for at hun ved å bruke prinsessetittelen knytter sjamanisme opp mot en familie hvis overhode også er det konstitusjonelle overhodet i Norge.

Prinsessen forstår ikke sin rolle, og det kan vi godt forstå. I et moderne samfunn er titlene «prinsesse» og «sjaman» omtrent like meningsløse. Det burde ikke knyttes noe mer offisiell prestisje til det ene framfor det andre. Det er like innlysende at Norges offisielle overhode bør velges og ikke gå i arv, som at behandling bør foretas av helsefaglig skolerte personer. Prinsessa og sjamanen har mye til felles, også dette; fra hver sin kant representerer de en alternativ virkelighet. Legitimiteten er spirituell. Durek Verrett er sjaman i tredje generasjon, Harald er konge i Norge i tredje generasjon.

For øvrig ønsker vi paret alt godt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.