SKINNER? Hillary Clinton i Florida i helga. Men nå er det konventet i Philadelphia som gjelder. Foto: RMV/REX/Shutterstock/Scanpix
SKINNER? Hillary Clinton i Florida i helga. Men nå er det konventet i Philadelphia som gjelder. Foto: RMV/REX/Shutterstock/ScanpixVis mer

Kan Hillary skinne?

I en presidentvalgkamp som har blitt et stormløp mot eliten, er elitens fremste representant i dyp trøbbel.

Kommentar

I natt var det Michelle Obama som skinte på det demokratiske konventet i Philadelphia. I natt vil det bli ex-president og ektemann Bill Clinton som skinner, når han skal fortelle om sin kone - Hillary, presidentkandidaten-in-waiting - slik hun er. Seinere på natta kommer president Barack Obama på scenen, og skal mannjevne med Bill Clinton om hvem som er USAs største retoriker. Og natta avsluttes med at datter Chealsea skal anbefale sin mor. De skal alle skinne, slik Michelle Obama skinte i natt. Men klarer de å få Hillary til å skinne?

I mellomtida prøver Bernie Sanders - som ga Clinton kamp helt til døra i nominasjonsvalgkampen - å holde sine tilhengere og delegater i sjakk under konventet. I natt buet mange av dem mot Hillary, og heiet på sin mann, i stedet for å heie på hun som egentlig skal skinne på konventet i Philadelphia - Hillary. Det store spørsmålet er altså om det demokratiske konventet denne uka kan gjøre det som er dets eneste egentlige oppgave, å få Hillary Clinton til å skinne.

Opptakten til konventet var så lite heldig som den kunne være. Sist helg ble det avslørt at den demokratiske partiledelsen aktivt hadde motarbeidet Bernie Sanders, med blant annet å sette ut usanne rykter om ham, under primærvalgkampen. Debbie Wasserman Schultz gikk umiddelbart av som leder av Det demokratiske partiets nasjonale komitee, som er partiets valgkampmaskin, mer enn en partiorganisasjon i europeisk forstand. Men botsgangen var ikke mer alvorlig ment enn at Wasserman Schultz straks var tilbake i en sentral posisjon i Clintons valgkamporganisasjon.

Hillary Clinton har som kjent snublet i hele denne primærvalgkampen. Det har vært de private e-postene fra hennes tid som utenriksminister, som er et regelbrudd, som republikanerne vil gjøre til en forbrytelse. Og det har vært hennes forsøk på å framstå som folkelig, noe som - ut fra TV-bildene - slett ikke ser ut til å være hennes natur. Men framfor alt har snublingen skyldtes at Hillary Clinton ikke har truffet noen sentral politisk nerve som har kunnet bære henne fram, slik Bernie Sanders fant. Og slik hennes republikanske utfordrer Donald Trump fant. Sanders fant ungdommen som krever dyptgående reformer - også omtalt som revolusjon. Trump fant en utbredt misnøye mot det moderne og med establishmentet, først og fremst blant hvite menn med liten utdanning.

De skapte begge en entusiasme, en entusiasme som Hillary Clinton aldri klarte å skape. Det gir seg utslag på meningsmålingene, som etter republikanernes konvent i forrige uke viste at Clinton og Trump ligger side om side. Trolig vil det bildet endre seg etter demokratenes konvent denne uka, som vil gi Hillary et dytt fram. Men det er lenge til valget i november. Og det er også andre tall. Washington Post kom denne måneden med en meningsmåling som viste at 54 prosent av velgerne har et negativt bilde av Hillary Clinton. Så mange som 44 prosent mente de hadde et sterkt negativt bilde av den tidligere førstedamen og utenriksministeren. Det er sterke - unnskyld, svake - tall.

Det er tall som bekrefter det man egentlig har visst, nemlig at Hillary Clinton er veldig polariserende. Det er mange som ikke tåler trynet på henne. Clintons eneste trøst er at hennes motstander i valget i november, Donald Trump, er enda mer polariserende, og at enda flere velgere ikke tåler trynet på ham.

Derfor er det dette denne ukas konvent skal handle om for demokratene, å omsider få Hillary Clinton til å skinne. Til dette har hun hjelp av en rekke stjerner, med ektemann Bill, og president Obama i spissen. Til tross for at det er uenighet også på demokratenes konvent, så er alle partiets stjerner, og mange andre stjerner, til stede. Kontrasten til republikanernes konvent - der hele Bush-familien glimret med sitt fravær - er stor. Men får det Hillary til å skinne?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.