TIL NORGE? Rory Culkin (til høyre) skal være aktuell for amerikansk black metal-film. Her sammen med skuespillerkollega Carly Schroeder. Foto: NTB Scanpix
TIL NORGE? Rory Culkin (til høyre) skal være aktuell for amerikansk black metal-film. Her sammen med skuespillerkollega Carly Schroeder. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kan «Hjemme alene»-lillebror bli en troverdig norsk black metal-musiker?

Vil filme i Norge til høsten.

(Dagbladet): Det er filmnettstedet Screen Daily som melder at det ny vind i seilene for det lenge bebudede filmprosjektet basert på den kontroversielle boka «Lords of Chaos». Saken ble først omtalt i Norge av Filtermagasin.

Nå er det Rory Culkin - lillebroren til «Hjemme alene»-stjerna Macaulay Culkin - og Caleb Landry Jones fra «X-Men: First Class» som skal spille hovedrollene i filmen.

Vil filme i Norge Den skal ifølge Screen Daily regisseres av svenske Jonas Åkerlund, som på 90-tallet gjorde en karriere på å lage drøye musikkvideoer for blant andre The Prodigy, Madonna, Metallica og Cardigans. Åkerlund har selv bakgrunn som musiker for et av proto-black metal-banda, nemlig det meget innflytelsesrike Bathory.

Og ifølge nettstedet er det aktuelt å gjøre opptak i autentiske omgivelser - altså i Norge - allerede til høsten.

«Lords of Chaos» ble skrevet av journalist og musiker Michael Moynihan i samarbeid med Didrik Søderlind, som i dag er kjent som rådgiver i Human-Etisk Forbund, og handler om det norske black metal-miljøet som på nittitallet sto bak en rekke kirkebranner og drap i Norge - i tillegg til å lage musikk som ble kjent verden over.

Har vært planlagt lenge Det er snart ti år siden det først ble kjent at det var planer om å filmatisere boka, og på filmfestivalen i Cannes i 2009 ble meldt at finansieringa var klar og at «Twilight»-stjerna Jackson Rathbone skulle spille Varg «Greven» Vikernes. På et senere tidspunkt var Ezra Miller fra «We Need To Talk About Kevin» koplet inn.

Men prosjektet fikk aldri luft under vingene. Det var mange av de mest kjente black metal-musikerne trolig glade for. Gylve «Fenriz» Nagell i Darkthrone fortalte til Dagbladet at han mener boka er «full av løgn og rykter» og Satyricon har kalt filmprosjektet et «parasittfenomen».

Historien om black metal har siden blitt behandlet i flere andre bøker, blant annet Håvard Rems «Innfødte skrik» som kom i 2010 og nå sist  i Harald Fossbergs «Nyanser av svart» som kom tidligere i år.

«Lords of Chaos»-forfatter Søderlind ønsker ikke å kommentere denne saken.