<strong>FLAGGER UT:</strong> Peter Jackson kan flytte hele produksjonen av «Hobbitten» ut av New Zealand. Norsk filmindustri har allerede brust med fjærne. Foto: AFP / TIMUR EMEK / SCANPIX
FLAGGER UT: Peter Jackson kan flytte hele produksjonen av «Hobbitten» ut av New Zealand. Norsk filmindustri har allerede brust med fjærne. Foto: AFP / TIMUR EMEK / SCANPIX Vis mer

Kan «Hobbiten» bli innspilt i Norge?

- Vi sørger for at de vet hva vi har å tilby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| For få dager siden ble det klart at filmversjonen av Tolkiens «Hobbiten» har fått grønt lys fra filmselskapene, og at Peter Jackson selv skal stå for regien etter at den opprinnelige regissøren Guillermo del Toro trakk seg fra jobben.

Det har i lang tid være mye bråk knyttet til innspillingen, fra flere hold. En av de største problemene Jackson fortsatt må hanskes med, er motstanden han har møtt fra skuespillerforbundene på New Zealand og i Australia.

De hevder at arbeidsvilkårene for skuespillerne ikke er godt nok sikret i prosjektet. Som en konsekvens av dette har Jackson truet med å flytte hele innspillingen fra New Zealand - der «Ringenes Herre»-filmene ble innspilt - og til Europa.

- Et drømmeprosjekt I går synes Jackson å ha omsatt ord til handling, da han til New Zealand Press gjorde klart at innspillingen ville bli flyttet utenlands. Som en konsekvens av dette mobiliserte over 1500 filmarbeidere i Wellington seg i frykt for å miste filmprosjektet som er anslått å koste over 500 millioner dollar.

Om Jackson velger å ta filmprosjektet utenlands, kunne Norge da vært et alternativ?

- Det er selvsagt et drømmeprosjekt å få. Vi har kjempefin natur som kan matche New Zealand, og det hadde nok heller ikke vært noe problem å gjøre «Ringenes Herre»-filmene her også, rent miljømessig, forteller Truls Kontny, leder av den norske filmkommisjonen.

- Ikke nytteløst Kommisjonen jobber som et knutepunkt mellom den nasjonale og internasjonale filmproduksjonen, og hjelper både utenlandske filmproduksjoner i Norge og norske filmproduksjoner i utlandet. Mye av jobben går ut på å markedsføre Norge som opptaksland for utenlandske produstenter.

- Mye av grunnen til at han vil flytte produksjonen ut av New Zealand, er at det blir for kostbart der nede. Da har vi et problem, og det skal mye til for å konkurrere ut de østeuropeiske landene med lavere kostnadsnivå. Mye av jobben til en produsent er å nettopp finne ut hvordan en produksjon kan bli billigst mulig. Og da blir det nok Øst-Europa, sier Kontny til Dagbladet.no.

- Det er ikke dermed sagt at vi sitter og sier at det nytteløst. Det har vært kjent i mediene en stund at de sliter der nede. Da prøver vi å gjøre vår jobb, så filmskaperne vet hva som eventuelt kan være alternativene. Vi sitter ikke på hendene våre og venter, vi sørger for at de vet hva vi har å tilby. Det er litt av jobben vår. Men samtidig skal vi være realistiske, sier Kontny.

Effektive filmcrew Han er opptatt av å knuse noen av mytene om at Norge er så veldig dyrt, også i filmsammenheng.

- Norske filmfolk er veldig flinke på å finne gode, billige løsninger. Vi er effektive med små crew, og kan ta inn noe av kostnadsforskjellene der. Om man i tillegg får til en norsk co-produksjon, har vi mange gode tilskuddsordninger her. Vi klarer å få en god del produksjoner hit, men her er det snakk om en gedigen produksjon, sier Kontny.

- Vi skulle veldig gjerne ønske å ha en svær, amerikansk blockbuster her, men i det markedet er det veldig mange om beina. Vi konkurrerer nok bedre på de filmene som ligger under 100 millioner doller enn de over.

Blir i New Zealand? For New Zealand har «Ringenes Herre»-filmene hatt svært mye å si for fremveksten av et filmmiljø av internasjonal klasse. Å miste et prosjekt som «Hobbiten» tror vil være et litt for hardt slag for filmindustrien i landet, tror Kontny:

- Det Skulle ikke forundre meg om filmene likevel blir innspilt i New Zealand. Det er et litt for stort prosjekt til at de vil se det gå til utlandet, sier han.

Og det kan se ut som om Kontny får rett i sine antakelser. Rett etter at Jackson truet med å gjøre alvor av utenlandsflyttingen, og filmarbeiderne i Wellington marsjerte i går, har pipa fra fagforeningene nå fått en annen lyd.

Ifølge Deadline skal fagforeningene nå ha trukket tilbake sin boikott av «Hobbiten». Om det er nok for Jackson å fortsette prosjektet i New Zealand, gjenstår dermed å se.

SPILLER BILBO? Martin Freeman, kjent fra «The Office» og «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» er aktuell i rollen som Bilbo. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/Scanpix
SPILLER BILBO? Martin Freeman, kjent fra «The Office» og «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» er aktuell i rollen som Bilbo. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer