- Kan høres ut som du har svelget en katt

Likevel er det årets popfenomen.

(Dagbladet.no): Du har garantert hørt effekten mange ganger før - denne mekaniske stemmen som har kommet ut av radioen på hel haug av pop- og hip hop-låter de siste par årene.

Auto-tune heter fenomenet som mange musikkelskere hater, men som ikke ser ut til å ville forsvinne med det første. Det ble først benyttet som et verktøy for produsenter som ville få boybandgutter til å synge rent, og deretter som bevisst effekt - først da Cher gjorde comeback med «Believe» for ti år siden.

I år har auto-tune vært overalt. Nå kommer også Kanye West med en popplate der han bruker effekten på alle låtene.

- Kan høres ut som du har svelget en katt

Også her til lands har man lagt merke til trenden fra statene. Foreløpig har ikke hypen tatt helt over, men vi har i hvert fall en låt og en artist som har bemerket seg med auto-tuneren.

Name kommer med sitt debutalbum i januar og låta «Hand Me Down», som tar i bruk auto-tune, fikk gode anmeldelser tidligere i år. Name selv er litt skeptisk til bruken av auto-tune.

- Før var det tabu å bruke det fordi auto-tune var kjent for å rette på visse feil noen sangere hadde vokalt, sier Jørgen Johnsen alias Name. Han presiserer også at det er stor forskjell på bruken av effekten.

- Når T-Pain, Kanye West, Snoop Dogg og Lil Wayne bruker det er det så grotesk overdrevent at hvem som helst med en IQ høyere enn en rosin forstår at det brukes som en effekt. Auto-tune blir på godt og vondt. Hvem som helst kan ikke mestre bruken. I alle fall ikke uten trening. 50 Cent prøvde det og hørtes ut som han hadde svelget en katt.


Ingen forkjemper for auto-tune
Debuten til Name er så å si fri for auto-tune bortsett fra førstesingelen «Hand Me Down».

- Det var en ren tilfeldighet at de to versene på Hand Me Down hadde auto-tune. Produsenten foreslo å prøve å legge på effekten i etterkant. Det hørtes bra ut, så vi beholdt det.

Selv om Name bruker auto-tune på sin låt, er han likevel skeptisk til trenden og tror ikke det kommer til gagne han selv som artist når han skal gi ut sin plate.

- Jeg vet ærlig talt ikke hvor lenge dette kommer til å vare. 2008 har vært overkill, så det spørs om folk ikke søker noe nytt i løpet av 2009.

T-Pain har skylda

T-Pain er mannen som skal ha skylden, eller æren, for å ha gjort auto-tune til den største vedvarende trenden i hip hop den siste tida. Det er snart tre år siden T-Pain debuterte med låtene «I'm Sprung» og «I'm N Luv (Wit A Stripper)» og sin metalliske vokal, kritikerne var mange og høyrøstede, men skiva «Rappa Ternt Sanga» solgte 800 000.

Auto-tune hypen vedvarer og hovedpersonen selv er i disse dager ute med sitt tredje album «Thr33 Ringz», og selger fortsatt millioner av plater. 24-åringen blir ofte kalt rapens mest hata artist samtidig som alle gigantene i bransjen bruker både T-Pain og teknikken hans flittig.

Artister som Lil'Wayne, Kanye West, 50 Cent, Chris Brown, Snoop Dogg og P.Diddy har enten brukt T-Pain eller spurt om lov å kopiere teknikken hans. Med blandet resultat.


Fra dårlig vokal til instrument

Bruken av autotune, eller pitchkorreksjon om du vil, som et bevisst redskap i hip hop ble spådd en sikker og rask død av mange i musikkbransjen, og flere hevder hardnakket at trenden er i ferd med å dø ut allerede nå. Litt rart er det da at hip hopens store innovatør og superstjerne Kanye West kommer ut med ny plate på mandag, der så å si all vokal er justert med autotune.

Kanye West ville lage et popalbum, og kan du ikke synge skikkelig er det vel bare en utvei.

STORFORBRUKER: Hele det nye albumet til Kanye West er laget med auto-tune. Foto: SCANPIX/AP
STORFORBRUKER: Hele det nye albumet til Kanye West er laget med auto-tune. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Mr West brukte T-Pain også på forrige album nærmere bestemt låta «Good Life», til stor suksess. Nå tar han altså steget fullt ut, og det med godkjennelse av auto-tune grunderen selv gir han ut et helt album med metallisk klang.

Mange anmeldere spisser sikkert slakterkniven allerede, mens andre er positive. Blant andre The Guardian, som påpeker hvordan skiva er inspirert av «American Psycho»s kritikk av konsumentsamfunnet og Wests brudd med forloveden i fjor:

- Han rapper knapt i det hele tatt. I stedet er det en blanding av sang og snakk, som blir forvrengt av auto-tuneren. Det passer stemningen: Hvis verden har gjort deg til en konsumentmaskin, vil en akustisk gitar neppe holde.


GUDFAREN: T-Pain vil for alltid være synonym med auto-tune.
GUDFAREN: T-Pain vil for alltid være synonym med auto-tune. Vis mer
BRUKER OGSÅ: Også Rihanna har brukt auto-tune. Foto: SCANPIX/AP
BRUKER OGSÅ: Også Rihanna har brukt auto-tune. Foto: SCANPIX/AP Vis mer