Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan Huitfeldt løse fildelingsfloken?

Piratproblematikk og opphavsrett en het potet for kulturministeren.

IKKE FOR TETT, NÅ: Kulturpolitikk er noe mer enn kulturnæringspolitikk. Det må kulturminister Anniken Huitfeldt demonstrere når hun overtar ansvaret for en modernisering av opphavsretten fra sin forgjenger og påtroppende næringsminister, Trond Giske. Foto: SCANPIX
IKKE FOR TETT, NÅ: Kulturpolitikk er noe mer enn kulturnæringspolitikk. Det må kulturminister Anniken Huitfeldt demonstrere når hun overtar ansvaret for en modernisering av opphavsretten fra sin forgjenger og påtroppende næringsminister, Trond Giske. Foto: SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no) En av de største utfordringene for en framtidsrettet kulturpoltikk ligger i møtet mellom nettets delingskultur og kulturindustriens interesser, mellom hensynet til personvernet og behovet for en fungerende forvaltning av opphavsretten.

I politikerdebatten i regi av kulturindustriens «Dele, ikke stjele»-kampanje like før valget, forpliktet et bredt politikerpanel seg til å sørge for en politisk gjennomgang av opphavsrett, forvaltningsregimer og kulturøkonomi i nettalderen. Målsetningen er en modernisering tilpasset dagens teknologiske realiteter.

Denne utfordringen havner nå på bordet til kulturminster Anniken Huitfeldt.

FOR EN KULTURMINISTER - særlig en som kommer etter turbo-julenissen Giske - vil det alltid være en naturlig førsteprioritet å arbeide for best mulig økonomiske rammevillkår for kulturen. Da kan det fort være fristende å gå ensidig og enkelt for en politikk som slår hardest mulig ned på alt og alle som utfordrer den tradisjonelle kukturøkonomiens mekanismer.

Flere av politikerne la imidlertid vekt på at utredningen av disse spørsmålene må være bredest mulig. Det betyr i så fall at vanskelige spørsmål som alternative finanseringsmetoder for kultur, og effekter av hardere tiltak mot piratkopiering og ulovlig fildeling på felt som personvern, ytringsfrihet og nettnøytralitet, også må utredes.

Det kan muligens lyde som en sevfølge, men er det ikke i det politiske klimaet som er skapt rundt disse spørsmålene. Huitfeldts forgjenger Trond Giske ga for eksempel klart utrykk for at han ikke ønsket noe annet enn en gjennomgang av hvordan piratkopiering og ulovlig fildeling skal bekjempes.

MED GISKE over i næringsdepartementet kan det også fort bli et press på å gjøre kulturpolitikken på området mest mulig næringsvennlig. Men det er faktisk ikke slik at det som er best for kulturindustrien automatisk er best for kunstnere og kulturkonsumenter. Her er det ulike hensyn som må avveies, med politisk klokskap og framsynthet.

Og med Knut Storberget i justisministerstolen også i Stoltenberg III, vet vi fra debatten om EUs datalagrinsdirektiv at nytteargumentasjon av variabel valør fort kan få forrang i spørsmål om overvåking av borgernes nettbruk.

Foreløpig vet vi lite om hvor Huitfeldt personlig står i disse spørsmålene, men vi vet hvilket parti hun er medlem av.

BREDT bør utredningens mandat uansett være. Det samme bør utvalgets sammensetning. Det er rammene for nettsamfunnet i vid forstand som skal drøftes her.

Den mest naturlige forumet vil trolig være en offentlig utredning, selv om man kunne ønske seg en behandlingsform med noe kortere tidshorisont. En NOU er ikke akkurat en hurtigarbeidende komité. Uansett bør Huitfeldt prioritere å få arbeidet i gang raskt.

EN VIKTIG DEL av regjeringens IT-politkk formes også i Fornyings- og adminstrasjonsdepartementet. Avgåtte Heidi Grande Røys kritiseres for lav synlighet, men hun var flink til å markere behovet for en mer åpen offentlig forvaltning som forholder seg aktivt til nettets delingskultur, sosiale medier og brukerskapt innhold.

Nå får vi en fornyingsminster uten kjent IKT-bakgrunn som skal modernisere norsk IKT-politikk i offentlig sektor. Det er bare å ønske Rigmor Aaserud lykke til.

Følg meg på Twitter: @janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media