Kan Huitfeldt løse fildelingsfloken?

Piratproblematikk og opphavsrett en het potet for kulturministeren.

IKKE FOR TETT, NÅ: Kulturpolitikk er noe mer enn kulturnæringspolitikk. Det må kulturminister Anniken Huitfeldt demonstrere når hun overtar ansvaret for en modernisering av opphavsretten fra sin forgjenger og påtroppende næringsminister, Trond Giske. Foto: SCANPIX
IKKE FOR TETT, NÅ: Kulturpolitikk er noe mer enn kulturnæringspolitikk. Det må kulturminister Anniken Huitfeldt demonstrere når hun overtar ansvaret for en modernisering av opphavsretten fra sin forgjenger og påtroppende næringsminister, Trond Giske. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) En av de største utfordringene for en framtidsrettet kulturpoltikk ligger i møtet mellom nettets delingskultur og kulturindustriens interesser, mellom hensynet til personvernet og behovet for en fungerende forvaltning av opphavsretten.

I politikerdebatten i regi av kulturindustriens «Dele, ikke stjele»-kampanje like før valget, forpliktet et bredt politikerpanel seg til å sørge for en politisk gjennomgang av opphavsrett, forvaltningsregimer og kulturøkonomi i nettalderen. Målsetningen er en modernisering tilpasset dagens teknologiske realiteter.

Denne utfordringen havner nå på bordet til kulturminster Anniken Huitfeldt.

FOR EN KULTURMINISTER - særlig en som kommer etter turbo-julenissen Giske - vil det alltid være en naturlig førsteprioritet å arbeide for best mulig økonomiske rammevillkår for kulturen. Da kan det fort være fristende å gå ensidig og enkelt for en politikk som slår hardest mulig ned på alt og alle som utfordrer den tradisjonelle kukturøkonomiens mekanismer.Flere av politikerne la imidlertid vekt på at utredningen av disse spørsmålene må være bredest mulig. Det betyr i så fall at vanskelige spørsmål som alternative finanseringsmetoder for kultur, og effekter av hardere tiltak mot piratkopiering og ulovlig fildeling på felt som personvern, ytringsfrihet og nettnøytralitet, også må utredes.Det kan muligens lyde som en sevfølge, men er det ikke i det politiske klimaet som er skapt rundt disse spørsmålene. Huitfeldts forgjenger Trond Giske ga for eksempel klart utrykk for at han ikke ønsket noe annet enn en gjennomgang av hvordan piratkopiering og ulovlig fildeling skal bekjempes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer