Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan hun bekjempe Google?

Har lagret 350 millioner norske nettsider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Google og andre kommersielle nettaktører ligger langt framme i å gjøre digitalt innhold tilgjengelig for folk flest.

Nå tar Nasjonalbiblioteket opp kampen.

- Vi ønsker å være like tilgjengelige for nettsurfere som søkemotorer som Google og andre som har «stjålet» og videreutviklet bibliotekenes forretningsidé. Heller ikke innholdet i den kulturarven Nasjonalbiblioteket forvalter, bør være mer enn to-tre klikk unna.

Det skriver Vigdis Moe Skarstein, leder for Nasjonalbiblioteket, i en kronikk i Aftenposten onsdag.

Haster

Samme dag starter arbeidet med å digitalisere hele Nasjonalbibliotekets samling. Det er ikke en dag for tidlig, skal vi tro Trond Andreassen, generalsekretær i Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening.

- Det er på tide med en djerv og offensiv satsing for å digitalisere den norske kunnskapsarven, slik at den blir tilgjengelig for alle ved et tastetrykk og på egen skjerm, sier han ifølge Bok og Samfunn.

Google Print lanserte i fjor høst et prosjekt der de digitaliserer all engelsk litteratur.

MOBILISERER MOT GOOGLE: Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein satser høyt i kampen for å bevare den norske kulturarven på norske domener. Foto: ESPEN RØST
MOBILISERER MOT GOOGLE: Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein satser høyt i kampen for å bevare den norske kulturarven på norske domener. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Som mottrekk vedtok Nasjonalbibliotekets styre i desember å gjøre et nasjonalt løft for å digitalisere kulturarven. Fra og med 2005 har de lagret store deler alt som er publisert på .no-domener.

350 millioner norske nettsider er allerede lagret.

Men mye gjenstår når alt som produseres av interesse for almenheten skal leveres til Nasjonalbiblioteket, ifølge dagens ordning. Alle bøker, magasiner, eldre bøker, alle aviser, bilder, film, musikk og tv skal lagres.

Enkelte samarbeid er allerede i god gang, som samarbeidet med NRK, mens digitalisering av eldre bøker såvidt er igang.

Frankrike hardt ut

Norges initiativ er det første nasjonale forsøket på å digitalisere hele den nasjonale kulturarven etter at flere europeiske land har satt inn støtet mot Google.

Frankrike gikk hardest ut mot Googles monopol.

Lederen for det franske nasjonalbiblioteket, historikeren Jean-Noël Jeanneney, har skrevet boka «Når Google utfordrer Europa». Der skriver han om «overveldende amerikansk dominans i definisjonen og ideen de kommende generasjoner vil ha av verden».

image: Kan hun bekjempe Google?

Det franske nasjonalbiblioteket har allerede lagret 100 000 bøker digitalt i prosjektet Gallica, som ble lansert i 1997.

Jeanneney oppfordret sine europeiske kolleger til å mobilisere mot Google. Han fikk med seg 23 andre europeiske nasjonalbiblioteker i Gallica, et prosjekt som vil koste rundt 1,6 milliarder kroner.

Må skanne bøker

Dagbladet gjorde i 2001 en stor jobb med å skanne de fleste norske dikt som har falt i det fri, det vil si dikt av forfattere som har vært døde i minst 70 år.

Rundt 5000 dikt ligger i basen, sammen med lærestoff om norsk lyrikk og norske forfattere.

På grunn av opphavsrett strandet ambisjonen om å gjøre Diktbasen til en base for all norsk lyrikk til og med dags dato. Forhåpentlig kun midlertidig. 

Gjennom en dialog med Forleggerforeningen håper Nasjonalbiblioteket nå å få til en storstilt skanning av norsk litteratur.

- Jeg har stor tro på at vi skal komme frem til ordninger som gjør at dette blir strømlinjeformet i fremtiden, til beste både for forfatter, forlag og bruker, skriver Moe Skarstein.

Motta Dagbladets nyhetsbrev Kulturavisa på e-post:

Navn:
E-post:
DET HASTER: Generalsekretær i NFF, Trond Andreassen, mener det haster å få digitalisert den norske litteraturen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!