Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan hun hamle opp med pinglene og dustene?

Her er barne- og ungdomsbøkene du kan glede deg til i høst.

BOKKLAR: Mahmona Khan er ute med ny ungdomsroman, en frittstående oppfølger til populære «Skitten snø». Den er en av mange spennende bøker for barn og ungdom som kommer ut i høst.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOKKLAR: Mahmona Khan er ute med ny ungdomsroman, en frittstående oppfølger til populære «Skitten snø». Den er en av mange spennende bøker for barn og ungdom som kommer ut i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Kan du navnet på ti norske, nålevende forfattere som er mest kjent for barnebøkene sine? spør Sverre Henmo, barnebokforfatter og forlagssjef i Aschehoug, i deres nye magasin om høstens bøker.

Med mindre du jobber med barnebøker, tipper jeg du svarer nei. Norske barnebokforfattere blir sjelden kjendiser, og i bokhandelen blir de ofte utkonkurrerte av klassikere som har vært lest for barn i generasjoner, eller av utenlandske serier.

Se på bestselgerlista for barnebøker (faktaboks nederst), og du kan slumpe til å tro at det eneste som kommer ut, er oversatte humorserier. Det er synd, for som Henmo påpeker, holder norske barnebøker et høyt nivå - noe internasjonale priser og oversettelser til utlandet stadig viser. Og det kommer kassevis med nye, gode utgivelser hvert år. Det er helt umulig å å nevne mer enn en brøkdel av dem her. Likevel, her er noen av bøkene jeg er mest spent på i høst:

Produktive Arne Svingen har varslet at han har tenkt å komme med et norsk svar på «En pingles dagbok», kalt «Verdens farligste gjeng». De amerikanske pinglebøkene har mange norske fans, det samme har jenteversjonen «Dustedagboka». Svingen har flere strålende ungdomsbøker og populære barnebokserier bak seg, og om han knekker koden for en ny suksesserie, blir spennende å se.

Fantasy er fortsatt populært, og i dag anmelder vi to helt nye serier av Siri Pettersen og Tonje Tornes. Kanskje kan de fylle rommet etter Mari Moen Holsves «Halvgudene»? Hun vant Arks barnebokpris for den første boka i serien, og den siste kommer i høst.

Mange gleder seg til nye bøker i spøkelsesseriene «Spøkelsene på Frostøy» av Hilde Hagerup og «Dauinger» av Arne Berggren. For ikke å snakke om Mahmona Khans «Fra Oslo til Lahore», oppfølgeren til ungdomsboka «Skitten snø». Og mens vi er inne på ungdomsbøker: Tidligere brageprisvinner Synne Sun Løes har skrevet «Stille, stille, stille», om en snart 18 år gammel jente som ikke har noen annen venn enn faren sin - og så blir han alvorlig syk.

Flere spennende sakprosabøker blir det også. Kristian Bjørkelo kommer med «Ekstremistboka» for ungdom, om hva terror og ekstremisme er. Er du mer nysgjerrig på hva kriminelle drev med i gamle dager, kan du lese Cecilie Wingers «Skumle skurker og mystiske mordere».

Erna Oslands «Nasevis» ser morsom ut: Ei bildebok for de minste, full av nyttige og unyttige nesefakta.  Også må vi nevne bildeboka «Krigen», av Gro Dahle og datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus, om å være barn i en skilsmissekonflikt.

En av årsakene til at det er vanskelig å ramse opp forfattere som er mest kjent for barnebøker, er at det er så mange som gjør noe annet. Også blant høstens debutanter er det flere navn vi har hørt før: Odd Nordstoga har laget «Eg og Pontus går for gull» sammen med illustratør Rune Markhus, og DumDum Boys-bassist Aslak Dørum har skrevet røverromanen «En flåte av gull».

Hans Olav Lahlum kommer med ungdomskrimmen «Huset ved havet», mens spenningsboka «Den onde arven», Thomas Engers første ungdomsbok, nettopp har kommet ut.

Og i dag kan du lese anmeldelsen av Vera Micaelsens første ungdomsbok, «Hyperpubertet».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling