Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke betale lønn med løfter om krisepakke

Kode kunstmuseum i Bergen er snart konkurs, forteller museumsdirektør Petter Snare.

KONKURSTRUET: Kode omfatter blant annet fire museumsbygg i Bergen. Her er Kode 1. Foruten kunst forvalter Kode også arven etter komponistene Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KONKURSTRUET: Kode omfatter blant annet fire museumsbygg i Bergen. Her er Kode 1. Foruten kunst forvalter Kode også arven etter komponistene Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Egeninntektene våre er radert vekk og ingen av krisepakkene som regjeringen har foreslått treffer museene. Kode ser en inntektssvikt på 30 millioner kroner. Det kan vi ikke leve med, sier Kode-direktør Petter Snare til Dagbladet.

Tirsdag inviterte Kode kunstmuseer i Bergen til pressekonferanse om den alvorlige situasjonen de står i.

Institusjonen balanserer på kanten av stupet. Kode informerer om at de «vil få betalingsvansker allerede i juni, og være konkurs senest i oktober».

- Det innebærer at museet ikke vil være i stand til å betale regningene sine etterhvert som de forfaller, og at det heller ikke er friske penger i sikte, skriver de.

Vil ha staten på banen

Klokka 13 i dag stilte styreleder Marte Mjøs Persen og Snare opp utenfor Grieg-museet på Troldhaugen i Bergen. De informerte sammen om at det ser mørkt ut for Kode uten krisehjelp.

- Museumsmidlene er fra før skeivfordelt, men vi har likevel vært flinke til å få publikum til å strømme til. Vi er avhengig av publikumsinntekter og nå kommer det ingen, sier Mjøs Persen, som også kom med en klar oppfordring til kulturminister Abid Raja:

- Staten må ta en større andel av finansieringen i tida framover.

Petter Snare understreket behovet for økonomisk forutsigbarhet.

- Dette er ikke noe nytt. Vi har varslet om dette flere ganger de siste månedene. Departementet vet at vi sliter. Nå må vi ha visshet, sier Snare.

Norges nest største

Kode Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen er Norges nest største kunstmuseum. I mars sendte Kode ut varsel til 38 ansatte om permittering.

- Jeg har ikke råd til å betale ut lønn eller betale regninger. Har man mer enn 60 prosent statlig støtte får man ikke hjelp, sier Snare til Dagbladet.

- Dere er snart konkurs, forteller dere. Ønsker dere å sende en beskjed med denne pressekonferansen?

- Ja, det er klart. Vi sendte brev om omstendighetene våre 16. mars og hadde møte med kulturministeren forrige uke. Vi har gått mange runder med varsling. Jeg kan ikke betale lønn med løfter om krisepakke, sier Snare.

ABID RAJA: - Det gjør meg virkelig vondt å si det, som kulturminister. Vis mer

- Det er på tide at museumssektoren sier fra, fortsetter direktøren.

- Jobbes med løsning

Dagbladet har kontaktet Kulturdepartementet for en kommentar om situasjonen til Kode.

De opplyser om at kulturminister Abid Raja (V) er opptatt i en regjeringskonferanse, men statssekretær i Kulturdepartementet, Gunhild Berge Stang, skriver følgende til Dagbladet i en epost:

- Vi hadde et møte med Kode på fredag, og vi er klar over situasjonen de står i. Den er dessverre ikke unik for Kode. Hele Norge merker følgene av coronapandemien, herunder også kunst- og kulturlivet. I møtet vårt på fredag i forrige uke informerte vi Kode om at vi jobber med å finne en løsning for de museene som har over 60 prosent offentlig støtte.

Kode er en av Norges viktigste museer og en svært populær destinasjon for mange nordmenn og turister. Da museet i januar oppsummerte to tidligere Munch-utstillinger kunne de skilte med 68 400 besøkende, skriver de i en tidligere pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!