- Kan ikke glemme Chi

Etter seieren i går kveld seiler Trung Toan Tong opp som en av de store Idol-favorittene. Men den blide Mosse-gutten bærer på en stor sorg.

Drapet på 14 år gamle Chi rystet Norge og fikk enorm medieomtale ved påsketider for snart to år siden. Det som mange ikke visste den gang, og som Trung heller ikke snakker høyt om i dag, er at Chi var kjæresten hans.

Trung, som tirsdag ble 17 år, var ikke fylt 15 da han ble god venn og etter hvert også kjæreste med den vakre og utadvendte Chi. Begge to tilhørte det store norsk-vietnamesiske miljøet i Moss.

Ber om forståelse

Dagbladet har i ei tid kjent til kjæresteforholdet mellom den populære «Idol»-sangfuglen og den drepte skolejenta.

Trung (uttales Chong) er innforstått med, og aksepterer, at Dagbladet omtaler forholdet. Men han ber om forståelse for at han ikke ønsker å snakke offentlig om Chi. Alt han vil siteres på, er dette:

- Chi var et fantastisk menneske.

På spørsmål om han tenker på Chi hver dag, legger han til dette:

- Jeg har prøvd å glemme det som hendte, men det nytter ikke. Jeg får stadig flashback om Chi.

Også familien til Chi er innforstått med, og aksepterer, at Dagbladet omtaler forholdet.

14 år gamle Chi Thi Mong Tran forsvant da hun gikk av bussen og tilsynelatende skulle til en venninne om ettermiddagen søndag 17. mars 2002.

Hun kom aldri fram til venninnen. Forsvinningen skapte store overskrifter, og det var klart at noe kriminelt måtte ha tilstøtt henne.

Tirsdag 19. mars ble Reeza Mahzoosi oppsøkt av politiet som et mulig vitne, mens han var på jobb. 53-åringen stakk av, noe som førte til at politiet gikk inn i leiligheten hans. Dette skjedde ikke før dagen etter. Inne i leiligheten fant de Chi kvalt og drept. Mahzoosi ble pågrepet i Skien ytterligere to døgn seinere. Han ble dømt til 13 års forvaring av Borgarting lagmannsrett. Straffen ble for kort tid siden omgjort til vanlig fengselsstraff.

Borte på klassetur

Den store flokken med norske og vietnamesiske venner av Chi svevde først i uvisshet, så i sjokk og seinere i dyp sorg. Men da forsvinningen ble kjent, var det én person som ikke visste noe.

Det var Trung.

Han befant seg på klassetur i Nederland da det forferdelige hendte. Etter hva Dagbladet forstår, ble Trung oppringt av en felles venninne på et tidspunkt da de aller fleste i Moss visste identiteten på den forsvunne jenta.

Trung ble kjent med Chi et halvt års tid før drapet, gjennom en felles venninne. Først var de to 14-åringene bare gode venner som fant tonen med hverandre. Den siste tida var de også kjærester.

1. april i fjor, da ettårsdagen for drapet ble markert foran 800 venner og familiemedlemmer av Chi i en lokal idrettshall, sto Trung på scenen.

Han sang Eternal-låten «Angel of Mine» sammen med et par venner.

Trung hadde alltid likt låta godt, og han følte at det var en riktig sang å synge for å markere savnet av Chi. De som har fulgt med på «Idol», vil huske at Trung forsøkte å framføre nettopp «Angel of Mine» da han på dramatisk vis mistet stemmen for et par uker siden.

Dommen fra dommerne

I går kveld var dommerne fra seg etter Trungs opptreden:

- Du er en kulthelt. Du er et macho naturtalent, mente Thomas Strzelecki.

- Det er vanskelig å skille seg ut når du har boybandstemme. Men du skiller deg virkelig ut! sa Douglas Carr.

- Jeg har tidligere sagt at det er terapi å høre på deg. Jeg utvider dette til å si at det er healing , mente Anneli Drecker.

- Du er best i dag. Du er noen hakk over alle andre, sa Jan Fredrik Karlsen.

Jublet

I går kveld jublet Trung over finaleplassen som kan gi ham stjernestatus.

Men 17-åringen vil alltid bære med seg sorgen over Chi, selv om han understreker at det er andre som har det mye tøffere. Dagbladet vet at han tenker på Chis nærmeste familie.

TUNG TID: Trung Toan Tong har sjarmert landets TV-seere under de innledende Idol-rundene. I går kveld tok han seg glatt til finalen. Men gleden vil alltid ha en bismak for den sympatiske 17-åringen fra Moss.