- Kan ikke hoppe over krigen

«Lenker» er ingen krigsroman, sier Anne Karin Elstad om sin nye roman, den tredje i serien om Julie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Da jeg startet å skrive om Julie sa jeg at jeg ikke kom til å skrive om krigen, for den er det skrevet så mye om. Jeg hadde rett og slett tenkt til å hoppe over den. Det viste seg at det ikke gikk, sier Elstad til Dagbladet :på nettet.

Hun benekter likevel at «Lenker» er er krigsroman. Krigen er bare et dystert bakteppe, en klam hånd over hverdagen til Julie, Jørgen og de andre personene leserne kjenner fra «Julie» (1993) og «Som dine dager er» (1995).

Er krigen utskrevet i norsk litteratur?

- Nei, jeg håper ikke det. Selv har jeg prøvd å unngå det jeg kaller billige effekter. Du finner lite dramatiske innslag. Jeg skriver ikke om grenseloser, konfrontasjoner med Gestapo, jødetransporter og illegalt arbeid. Det er det skrevet nok om, både dokumentarisk og skjønnlitterært. Dette er en litt annerledes bok fra krigen.

Ikke ferdig med JulieDette er vel ikke den siste boka om Julie?

- Nei, det ser ikke sånn ut, men akkurat nå etter tre år med hardt arbeid er jeg ikke helt i stand til å si når det vil skje. Det blir nok om noen år, sier Elstad. Hennes intensjon har hele tiden vært å følge Julie så lenge som mulig gjennom dette århundret, men kan ennå ikke si når hun vil sette stopp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer