- Kan ikke leve av Dan Brown alene

Oppsigelser i Bazar forlag.

Den omstridte Bazar-forleggeren Øyvind Hagen gir tre ansatte sparken.

–Vi nedbemanner med tre personer. En fjerde person har sagt opp uavhengig av omstillingene, sier Anne Iversen, informasjonssjef i Bazar.

I tillegg til disse fire, slutter Christine Leborg som konsernsjef. Hun skal være tilknyttet forlaget som konsulent.

Forlaget sliter økonomisk til tross for at Hagen sitter på rettighetene til bøker av suksessforfatterne Dan Brown og Paulo Coelho. I høst utgir dessuten underforlaget Bazar Tales ut første bind i Prinsesse Märtha Louises eventyrsamling.

–Det har skjedd mange markedsmessige endringer i forlagsbransjen den siste tiden. Marginene er mindre og lønnsomheten deretter. Vi ser at årets resultat blir dårligere enn foregående år. Derfor sier vi opp medarbeidere, sier Iversen.

Overskudd siden starten
Hun vil ikke fortelle hvor store økonomiske endringer det dreier seg om. I fjor var seks av Bazars bøker blant de mest solgte i norske bokhandlere, Dan Brown sto for fire av bestselgerne.

–Vi har levd veldig godt på Dan Browns bøker. Men vi kan ikke leve av ham alene, sier Iversen.

Det er første gang forlaget nedbemanner med økonomi som begrunnelse. Bazar har gått med overskudd siden oppstarten, men likevel har det vært stor utskiftning i staben. I løpet av en toårsperiode har minst 13 ansatte sagt opp eller fått sparken i Bazar.

–Jeg tror ingen har noe godt svar på hvorfor det har blitt slik. Det er en utfordring i alle bedrifter å sette sammen et team som fungerer. Og enda vanskeligere i en liten bedrift. Enkelte har ikke passet inn. Noen slutter fordi engasjementet tar slutt, sier Iversen og minner om at ikke alle sluttet samtidig.

Politianmeldelse og konflikter
Sjefen på toppen er Øyvind Hagen (52), mangeårig forlagsmann og en omstridt leder. De siste to årene har han blitt politianmeldt av Datatilsynet for systematisk overvåking av de ansattes e-post, han har stevnet en tidligere ansatt for retten og havnet i konflikt med flere designbyråer.

MÅ NEDBEMANNE: Øyvind Hagen sier opp tre ansatte og trapper ned på oversatt litteratur. Foto: LINDA NÆSFELDT
MÅ NEDBEMANNE: Øyvind Hagen sier opp tre ansatte og trapper ned på oversatt litteratur. Foto: LINDA NÆSFELDT Vis mer

Få ansatte blir mer enn ett år i forlagshuset, de fleste kortere. I løpet av en periode på åtte måneder forlot to tidligere forlagssjefer sine stillinger, begge med øyeblikkelig virkning.

–Vi som jobber her, synes Bazar er en veldig hyggelig arbeidsplass. Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet som mediene skaper, sier Iversen.

De oppsagte personene kommer fra både redaksjon og administrasjon. Ifølge forlaget er valget om hvem som mister jobben tatt på bakgrunn av faglige vurderinger.

Kutter i oversatt skjønnlitteratur
–Ansiennitet har ikke vært avgjørende. Vi har spurt oss selv hvilke funksjoner vi er avhengige av og hvilke kan vi greie oss uten. Planen er å kutte drastisk i antall utgivelser innenfor oversatt skjønnlitteratur. Derfor er ikke behovet for redaktører like stort lenger, sier Iversen.

Bazars utgivelseslister har hovedsakelig bestått av oversatt skjønnlitteratur. Det skal endres.

–Vi opplever at markedet for oversatt skjønnlitteratur er blitt tøffere, derfor bremser vi ned aktiviteten på det området. I stedet satser vi for fullt på egne, norske ideer og da spesielt på norsk dokumentarlitteratur, sier Iversen.

BAZAR-FORFATTER: Suksessforfatter Dan Brown.
BAZAR-FORFATTER: Suksessforfatter Paulo Coelho.