- Kan ikke leve av Dan Brown alene

Oppsigelser i Bazar forlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den omstridte Bazar-forleggeren Øyvind Hagen gir tre ansatte sparken.

Bazar

Bazar i media

 • JULI 2007. Tre ansatte får sparken i Bazar. Strammere økonomi er begrunnelsen. Ytterligere en person forsvinner fra forlaget, vedkommende har ifølge forlaget sagt opp sin stilling uavhengig av omstillingene. I tillegg har slutter Christine Leborg som konsernsjef. Hun skal fortsatt være tilknyttet Bazar som konsulent.
 • MARS 2007. Flere designbyråer som deltok i en anbudskonkurranse om å få designe eventyrserien til Prinsesse Märtha Louise trakk seg i protest etter tre måneders arbeid. De mener forlaget hele tiden endret reglene for konkurransen underveis.
 • OKTOBER/NOVEMBER 2006. Kjell Jørgen Holbye føyer seg inn i rekken av sjefer som har gått fra Bazar. Holbye overtok som forlagssjef da Øivind Arneberg sluttet på dagen i 2006. Holbye var redaksjonssjef og forlagssjef. Økonomisjefen sier også opp i oktober, mens markedssjefen sier opp i januar 2007.
 • OKTOBER 2006. Forlegger Øyvind Hagen i Bazar saksøker sin tidligere redaktør Jan Mesicek for å ta med seg ideen om å oversette «Den lille klemmeboken» til sitt nystartede forlag «Forlaget Lille Måne». Mesicek ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger på til sammen 460000 kroner. Dette til tross for at Mesicek hevdet at bokideen var hans og at han aldri hadde kontrakt med Bazar. Han var i perioden august 2003 til mai 2004 bare muntlig ansatt.
 • JULI 2006. Datatilsynet politianmelder Bazar og forlegger Øyvind Hagen, for alvorlige brudd på personopplysningslovens bestemmelser. Det skal ha foregått skjult overvåking av enkelte ansattes e-postkorrespondanse.
 • MAI 2006. Bare fire og en halv måned etter at Øivind Arneberg begynte som forlagssjef i Bazar, forlater sin stilling med øyeblikkelig virkning. Han var ansatt for minst et år for å skape ro og struktur i et forlag med lederproblemer.
 • OKTOBER 2005. Hele redaksjonen samt en markedssjef sier opp sine stillinger og forlater Bazar. De går ut i media og advarer mot det de hevder er useriøse arbeidsforhold og brudd på arbeidsmiljølov, regler og forskrifter.
 • AUGUST 2005. Den svenske forlagssjefen Anna Troberg og den norske redaktøren Rasa Ziburkute ble brått sagt opp. Samtlige redaksjonsansatte skrev da brev til ledelsen og ba om et møte for å diskutere arbeidsforholdene i forlaget.


  Øyvind Hagen

 • Forlegger i Bazar Forlag.
 • Født 14.mars 1955 i Oslo. Vokst opp på Brattlikollen, bor på Kolbotn og deler av året i Spania.
 • Har gått på folkehøgskole i Søgne. Også avbrutte universitetsstudier, maskiningeniør ved NTNU og matematikk ved Universitetet i Oslo. Kjæreste med brasilianske Monica Antunes (38) i 10 år. Hun er Paulo Coelhos agent og bor i Barcelona sammen med parets sønn. Hagen har også en sønn fra et tidligere ekteskap.Hagen startet design- og reklamebyrået «ØH!», deretter «Dill forlag», og «Ex Libris» i 1982, rundt 1990 hobbybokforlaget «Allehånde».
 • Hagens suksess begynte da han fikk rettighetene til Harry Potter. Han mistet rettigheten da han solgte forlaget «Ex Libris» til Damm.
 • Gjorde i 2002 comeback med oppstarten av Bazar som nå er etablert i Norge, Finland, Sverige og Danmark. Bazar ble kåret til Norges mest lønnsomme forlag i 2003 og 2004, blant annet takket være Dan Browns bøker.

  Bazar satte omsetningsrekord i 2005 da de omsatte for 50 millioner kroner i Norge og 70 millioner kroner i Norden. Samme år tok Hagen ut 4,3 millioner i utbytte.

 • I 2006 hadde Bazar seks bøker lista over de bøkene som solgte best det året. Forfatterne var Dan Brown, Paulo Coelho og Sue Monk Kidd.

–Vi nedbemanner med tre personer. En fjerde person har sagt opp uavhengig av omstillingene, sier Anne Iversen, informasjonssjef i Bazar.

I tillegg til disse fire, slutter Christine Leborg som konsernsjef. Hun skal være tilknyttet forlaget som konsulent.

Forlaget sliter økonomisk til tross for at Hagen sitter på rettighetene til bøker av suksessforfatterne Dan Brown og Paulo Coelho. I høst utgir dessuten underforlaget Bazar Tales ut første bind i Prinsesse Märtha Louises eventyrsamling.

–Det har skjedd mange markedsmessige endringer i forlagsbransjen den siste tiden. Marginene er mindre og lønnsomheten deretter. Vi ser at årets resultat blir dårligere enn foregående år. Derfor sier vi opp medarbeidere, sier Iversen.

Overskudd siden starten
Hun vil ikke fortelle hvor store økonomiske endringer det dreier seg om. I fjor var seks av Bazars bøker blant de mest solgte i norske bokhandlere, Dan Brown sto for fire av bestselgerne.

–Vi har levd veldig godt på Dan Browns bøker. Men vi kan ikke leve av ham alene, sier Iversen.

Det er første gang forlaget nedbemanner med økonomi som begrunnelse. Bazar har gått med overskudd siden oppstarten, men likevel har det vært stor utskiftning i staben. I løpet av en toårsperiode har minst 13 ansatte sagt opp eller fått sparken i Bazar.

–Jeg tror ingen har noe godt svar på hvorfor det har blitt slik. Det er en utfordring i alle bedrifter å sette sammen et team som fungerer. Og enda vanskeligere i en liten bedrift. Enkelte har ikke passet inn. Noen slutter fordi engasjementet tar slutt, sier Iversen og minner om at ikke alle sluttet samtidig.

Politianmeldelse og konflikter
Sjefen på toppen er Øyvind Hagen (52), mangeårig forlagsmann og en omstridt leder. De siste to årene har han blitt politianmeldt av Datatilsynet for systematisk overvåking av de ansattes e-post, han har stevnet en tidligere ansatt for retten og havnet i konflikt med flere designbyråer.

MÅ NEDBEMANNE: Øyvind Hagen sier opp tre ansatte og trapper ned på oversatt litteratur. Foto: LINDA NÆSFELDT
MÅ NEDBEMANNE: Øyvind Hagen sier opp tre ansatte og trapper ned på oversatt litteratur. Foto: LINDA NÆSFELDT Vis mer

Få ansatte blir mer enn ett år i forlagshuset, de fleste kortere. I løpet av en periode på åtte måneder forlot to tidligere forlagssjefer sine stillinger, begge med øyeblikkelig virkning.

–Vi som jobber her, synes Bazar er en veldig hyggelig arbeidsplass. Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet som mediene skaper, sier Iversen.

De oppsagte personene kommer fra både redaksjon og administrasjon. Ifølge forlaget er valget om hvem som mister jobben tatt på bakgrunn av faglige vurderinger.

Kutter i oversatt skjønnlitteratur
–Ansiennitet har ikke vært avgjørende. Vi har spurt oss selv hvilke funksjoner vi er avhengige av og hvilke kan vi greie oss uten. Planen er å kutte drastisk i antall utgivelser innenfor oversatt skjønnlitteratur. Derfor er ikke behovet for redaktører like stort lenger, sier Iversen.

Bazars utgivelseslister har hovedsakelig bestått av oversatt skjønnlitteratur. Det skal endres.

–Vi opplever at markedet for oversatt skjønnlitteratur er blitt tøffere, derfor bremser vi ned aktiviteten på det området. I stedet satser vi for fullt på egne, norske ideer og da spesielt på norsk dokumentarlitteratur, sier Iversen.

BAZAR-FORFATTER: Suksessforfatter Dan Brown.
BAZAR-FORFATTER: Suksessforfatter Paulo Coelho.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer