Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Boligmarkedet i Oslo:

Kan ikke leve med at det er noe muffens i Oslos boligmarked

Politikerne vil gjøre lurt i å få alle kortene på bordet. Dagens Næringslivs saker om Fredenborg Eiendom fordrer en større gransking av boligmarkedet i Oslo.

MÅ SVARE FOR SEG: Boligmilliardær Ivar Tollefsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅ SVARE FOR SEG: Boligmilliardær Ivar Tollefsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige lørdag smalt det igjen fra Dagens Næringsliv og journalistene som i fjor avslørte hvordan det kommunale foretaket Boligbygg gjennom flere år hadde kjøpt boliger til overpris.

Denne gangen var fokus rettet mot utleiemilliardæren Ivar Tollefsen og hans selskap Fredensborg Eiendom, den største boligeieren i Norge etter Oslo kommune. Selskapet skal ifølge avisa ikke ha meldt inn kjøp av en rekke leiegårder til Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

Dette har fratatt kommunen forkjøpsretten, en rett den etter Leiegårdsloven har når leiegårder selges. Enten på vegne av seg selv, leietakerne som bor der, eller andre offentlige selskaper og studentsamskipnader. I loven står det tydelig at det er kjøper og selger som har plikt til å melde fra til kommunen når en leiegård skifter hender.

Siste opptelling viser at det skal dreie seg om tretten leiegårder til en samlet verdi av over én milliard. I tillegg kommer seksjonering av over 1000 leiligheter, hvor Fredenborg ikke kan dokumentere at leieboerne ble tilbudt å kjøpe leiligheten de leide med 20 prosent rabatt, slik de har krav på.

Ifølge Tollefsen og co. skal det hele dreie seg om forglemmelser og at de på kjøpstidspunktet skal ha vurdert handlene til ikke meldepliktige. Det hele ser uansett lite bra ut for Tollefsen og Fredenborg, forglemmelse eller ei.

Bedre ser det ikke ut etter gårsdagens utvikling i saken. Dagens Næringsliv har kartlagt hvordan arealet som oppgis i Finn-annonsene for Fredenborgs utleieleiligheter i en lang rekke tilfeller ser ut til å være høyere enn arealet som er oppgitt til myndighetene.

Det har innvirkning på leien Fredensborg kan kreve. Dagens Næringslivs høyst usikre anslag peker i retning av nærmere 40 millioner kroner ekstra, hvert år.

Men det kan også ha hatt betydning for Fredensborgs egne verdivurderinger og isåfall hvor mye lån Fredensborg og Tollefsen har kunnet ta opp, og dermed også i hvor stor grad de har kunnet ekspandere. I dag er Tollefsen blant de mektigste i boligmarkedet i Oslo.

Selv om vi nå ser en avtakende prisvekst etter år med til tider spinnvill utvikling, er boligprisene i Oslo fortsatt det dobbelte av hva de var for ti år siden. DNs avsløringer viser at alt ikke er som det skal i markedet hvor enorm beløp skifter hender hvert år, mellom kjøper og selger og mellom utleier og leietaker.

«Vi kan ikke leve med at det er noe muffens her», sa byrådsleder Raymond Johansen da Dagens Næringsliv snakket med ham tidligere denne uka. Politikerne vil gjøre lurt i å få alle kortene på bordet. Dagens Næringslivs saker den siste uka peker i retning av at det er på tide med en større gjennomgang av boligmarkedet i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!