Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Barnevernet

Kan ikke lykkes alene

Man driver ikke et sykehus med et marginalt antall fagpersoner og tilfeldig utstyr, og man greier heller ikke å drive kvalitetssikret, faglig og forsvarlig barnevern uten robuste barnevernstjenester.

MENNESKERETTSDOMSTOLEN: Familie, venner og foreldre med egne barnevernssaker støttet den norske barnemora Trude under storkammerbehandlingen av hennes barnevernssak i Strasbourg høsten 2018. I alt er 35 norske barnevernssaker tatt til behandling i Strasbourg. Foto: Siv Johanne Seglem
MENNESKERETTSDOMSTOLEN: Familie, venner og foreldre med egne barnevernssaker støttet den norske barnemora Trude under storkammerbehandlingen av hennes barnevernssak i Strasbourg høsten 2018. I alt er 35 norske barnevernssaker tatt til behandling i Strasbourg. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Barnevernsjef i Bærum, Mari Hagve.
Barnevernsjef i Bærum, Mari Hagve. Vis mer

Barnevernet har fått et ansvar for utsatte barn. Det er bekymringsfullt hvis de som gir oss ansvaret mangler tiltro til at vi skjøtter dette ansvaret på en god måte, eller om vi mangler verktøyene som må til for å lykkes.

Som ledere i en av landets største barnevernstjenester, vet vi mye om hvor skoen trykker. Vi tror ikke utvikling av barnevernet nå skapes med flere stemmer eller rapporter om hva som er feil, men med velbegrunnede og konkrete forslag til hva som bør være framtida.

Det finnes barn som lever med alvorlig vold og overgrep, som mangler klær, mat og omsorg fra foreldrene sine, eller som manipuleres, avvises eller gjør sitt beste for å holde ut med foreldre som ruser seg, krangler eller sloss.

Det er disse barna som barnevernet er satt til å hjelpe. Barna trenger et godt barnevern, men også et debattklima om barnevernets utvikling som fokuserer på deres beste.

1. Hvem har ansvaret ved manglende tillit?

Barnevernet har ikke fokusert tilstrekkelig på åpenhet og gjennomsiktighet i offentligheten. Det må vi gjøre noe med. I tillegg er forskjellene i barnevernsfeltet store, og vi må erkjenne det når vi iblant gjør feil.

Tillit bygges med god rettssikkerhet og barnevernstiltak som hjelper. Barnevernet skal møte familier med åpenhet, respekt og godt samarbeid. Konsekvensene for barn som trenger barnevernets hjelp kan være fatale om en manglende tillit gjør at barnevernet ikke kontaktes ved bekymring for barn.

Tilliten til barnevernet er et felles ansvar, enten du er politiker, nasjonal myndighet, domstol, tilsyn eller jobber i barnevernstjenesten.

2. Vi trenger en helhetlig plan for barnevernet

Vi er fornøyd med nasjonale tiltak som å øke de ansattes kompetanse, arbeid med digitalisering og styrket fokus på rettssikkerhet. Imidlertid behøves en større sammenheng mellom de utviklingstiltakene som settes i gang på barnevernsfeltet, og det tar for lang tid før tiltakene blir realisert.

Vi ønsker en helhetlig plan som definerer målgruppene barnevernet skal ha ansvaret for, og hva som skiller barnevernets oppgaver fra det andre tjenester skal løse.

Tidvis opplever vi at barnevernet får økt ansvar når andre sektorer får innskrenket eller endret sitt ansvarsområde. Vi erfarer at familier som kanskje burde fått hjelp med psykisk helse i psykiatrien, eller med tiltak i kriminalomsorgen, i stedet havner innenfor barnevernets ansvar, i mangel av annet hjelpetilbud. Hvorpå barnevernet deretter får, ofte berettiget, kritikk for å mangle nødvendig kompetanse.

Vi trenger en nasjonal plan som tydeliggjør barnevernets kjerneoppgaver og de ulike sektorers roller og ansvar for utsatte barn. Barnevernet kan ikke lykkes alene.

VANT: Vibeke Morrissey og Ken Joar Olsen vant i Strasbourg. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

3. Vi må tørre å snakke om ulikhetene

Vi greier som velferdsstat i all hovedsak å gi befolkningen helsehjelp gjennom akuttberedskap og helsefaglige institusjoner som gjør syk til frisk.

Man driver ikke et sykehus med et marginalt antall fagpersoner og tilfeldig utstyr, og man greier heller ikke å drive kvalitetssikret, faglig og forsvarlig barnevern uten robuste barnevernstjenester.

I barnevernstjenesten i Bærum er vi opptatt av å kvalitetssikre arbeidet som gjøres i alle saker, vi har en profesjonell og døgntilgjengelig barnevernsvakt som hjelper familier i akutte kriser, samt et stort fagmiljø som gir et bredt spekter av ulike hjelpetiltak til familier som strever. Vi har en solid organisasjon for å sikre utvikling i kvalitet og den hjelpen vi gir barn og familier.

Fremtidens barnevern behøver definisjoner om nødvendig størrelse, innretning, tilgang til barnevernsfaglige hjelpetiltak, og liknende som kan sikre et likeverdig tilbud til familier som strever.

4. Barnevernet trenger hjelpetiltak som virker

De aller fleste barn har det best med å bo hjemme hos foreldrene sine. Det biologiske prinsipp står sterkt i norsk barnevern, selv om det i mediene ikke alltid virker slik. I 2019 var 89 prosent av tiltakene fra barnevernstjenesten i Bærum frivillig hjelp i hjemmet til barn og foreldre, og vi har stor nedgang i akutte plasseringer.

Den kompleksitet barnevernstjenestene i dag møter i familier som er i behov av barnevernets hjelp, gjør at barnevernet må ha en bredde av hjelpetiltak basert på kunnskap og forskning. Generell, forebyggende rådgivning, en støttekontakt eller betalt barnehageplass er ikke alene godt nok om man skal hjelpe disse barna.

Barnevernet behøver hjelpetiltak som virker og skaper endring i barnas liv. Kontinuerlig og systematisk tiltaksutvikling i barnevernstjenestene er helt nødvendig.

5. Kompetanse er ikke bare mastergrad

De ansatte må ha nødvendig klinisk, forvaltningsmessig og relasjonell kompetanse til å utføre oppgavene. En mastergrad er lite verdt om man under utdanningen ikke har lært hvordan utforme og hjemle et korrekt vedtak, eller må avsette store ressurser til opplæring i grunnleggende ferdigheter for nyansatte.

Kompetanse handler også om profesjonalitet i ledelse, utvikling og drift av barnevernstjenesten. Årlig tilstandsrapportering til kommunestyret har liten verdi om ikke barnevernstjenesten er skodd for løpende analyser av utvikling, eller mangler klare systemer for kvalitetssikring av det faglige arbeidet.

Coronapandemien har synliggjort noe vesentlig i barnevernets rolle: den samfunnskritiske funksjonen og alvoret i ansvaret som følger. På lik linje med helsepersonell måtte barnevernstjenesten ta to steg fram da mange andre måtte tre tilbake. Dette illustrerer nødvendigheten og betydningen av et barnevern som står oppreist for de aller mest sårbare.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!