DEBATT

Kan ikke mor få slippe?

Det er en provoserende passivitet nedfelt i loven som forbyr aktiv dødshjelp.

UTEN SPRÅK: Min mor er 83 år, har hatt Alzheimer de siste 12 årene og går inn i sitt sjette år som pleiepasient på et sykehjem. Bør hun få sovne stille inn, spør artikkelforfatteren. Foto: Cecilie Hoxmark
UTEN SPRÅK: Min mor er 83 år, har hatt Alzheimer de siste 12 årene og går inn i sitt sjette år som pleiepasient på et sykehjem. Bør hun få sovne stille inn, spør artikkelforfatteren. Foto: Cecilie Hoxmark

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan kan det være etisk riktig å holde min mor med framskreden Alzheimer i live? Jeg undrer meg over at samfunnet aksepterer at det å holde liv i et menneske har en høyere etisk verdi enn det å avslutte et liv som ikke lenger kan kalles et liv. Loven som forbyr aktiv dødshjelp kan også sees på som uetisk.

Min mor er 83 år, har hatt Alzheimer de siste 12 årene og går inn i sitt sjette år som pleiepasient på et sykehjem. Språket er for lengst borte, hun må mates og få hjelp til alt stell. Hun sitter for det meste urørlig i en stol enten sovende eller døsende. Det er bare unntaksvis at det ser ut som hun registrerer hvem som er rundt henne. Det hender hun har ansiktsmimikk som av og til ser ut som smerteliknende bevegelser. Hun får ikke fortalt omverdenen om hun er sulten, tørst, har smerter eller om alt er greit. Hendene kniper hun hardt igjen rundt en klut og muskulaturen i hendene, armene og halsen er kronisk overanspente. Det er ikke lett å vite om hun faktisk tenker fornuftige tanker.

Hvis hun hadde tankevirksomhet og var i stand til å formidle, hvordan ville hun da ha beskrevet sin egen tilværelse? Det gjør vondt å tenke på alle dagene hun har hatt det slik, og enda verre er tanken på alle de fremtidige dagene, ukene, månedene eller kanskje årene hun har igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer