Øyafestivalen 2021

Kan ikke røpe detaljer om festivalsommeren

- Jeg vet at det er sent for mange arrangører, sier kulturminister Abid Q. Raja (V) om årets virkelig store sommerfester.

HAR IKKE SVAR: Kulturminister Abid Q. Raja kan ikke si noe om regjeringens retningslinjer for festivalsommeren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR IKKE SVAR: Kulturminister Abid Q. Raja kan ikke si noe om regjeringens retningslinjer for festivalsommeren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke gikk det ut en dyster internmelding til en rekke medarbeidere tilknyttet Øyafestivalen, slik Dagbladet omtalte onsdag. Alt tyder på at årets Øyafestival ikke lar seg gjennomføre, informerte festivalsjef Tonje Kaada.

Håpet om å gjennomføre en fullverdig utgave av Øyafestivalen i midten av august, anses som så godt som ute, meddelte Kaada, og ba medarbeiderne se seg om etter sikkert arbeid andre steder.

Festivalsjefen informerte også om at tiden er i ferd med å renne fra dem. De forventer ikke beskjed fra Kulturdepartementet om hvilke regler som gjelder for sommerens store utendørsarrangement før i midten av mai. Da kan det være for seint for Øya.

I dag kom beskjeden om at den tradisjonsrike Roskildefestivalen er avlyst. Øyafestivalens svenske søsterfestival, Way out West, som til vanlig arrangeres samtidig, valgte å avlyse årets utgave i går.

Raja: - Skjønner utålmodigheten

I den forbindelse har Dagbladet bedt kulturminister Abid Q. Raja (V) om å kommentere situasjonen til mange av Norges store utendørsarrangementer.

Statsråden har ikke tid til å la seg intervjue over telefon, men ønsker å svare på Dagbladets spørsmål via e-post.

- Jeg skjønner at det er stor utålmodighet og ønske om avklaringer fra arrangører av festivaler og lignende i sommer. Jeg skulle gjerne ønske at alle festivalene kunne planlegge som normalt, skriver Raja til Dagbladet.

Etter avviklingen av årets påskeferie var det forventet at statsminister Erna Solberg også ville informere om gjennomføringen av sommerens kulturarrangementer, men Solberg sa at regjeringen kom tilbake med mer informasjon om dette i mai.

TEST-FESTIVAL: 5000 mennesker slapp munnbind og kunne stå tett oppi hverandre under en mini-festival i Liverpool 2.mai. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Tyst om festivalsommer

Raja bekrefter at regjeringen kommer med mer informasjon, men ikke før i første halvdel av mai. Han kan ikke røpe detaljer om sommeren som kommer.

- Nøyaktig hva den redegjørelsen inneholder, kan ikke jeg si noe mer om nå. Jeg vet at det er sent for mange arrangører. Samtidig er det slik at hvis vi skulle gått ut med regler for sommeren tidligere, så ville de sannsynligvis vært strengere enn vi kanskje kan tillate oss i mai, skriver Raja til Dagbladet.

Tons of Rock på Ekebergsletta er avlyst og det forventes at flere store utendørsarrangementer kaster inn håndkleet i løpet av nærmeste framtid.

Kulturministeren forteller at han er godt kjent med utfordringene til Øyafestivalen.

- Det viktigste er fortsatt å få ned smittetrykket og legge grunnlaget for en gradvis og kontrollert gjenåpning av kulturlivet. Men vi ser fortsatt lokale smitteutbrudd, så vi kan ikke åpne for tidlig. Da risikerer vi å måtte stenge ned igjen. Det vil være enda mer uheldig for bransjen og publikum, skriver Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer