BLADDE OPP:  Investor Christian Ringnes kjøpte Arbins gate 1, som huser Ibsenmuseet, i høst. Nå har han planer om å bygge en teaterscene i bakgården.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLADDE OPP: Investor Christian Ringnes kjøpte Arbins gate 1, som huser Ibsenmuseet, i høst. Nå har han planer om å bygge en teaterscene i bakgården. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Kan jeg bidra til en bedre behandling av Ibsen enn det vi har sett av Munch, er jeg glad for å ta det med meg i graven

Christian Ringnes vil bygge nytt teater.

(Dagbladet): - Vi har fått større utstillingslokaler. 20. mars åpner utstillingen «Mestermøte. Edvard Munch: Når jeg leser Ibsen, leser jeg meg selv» i de nye arealene i tredje etasje, sier Erik Henning Edvardsen, leder for Ibsenmuseet, til Dagbladet.

I midten av september ble bygården Arbins gate 1 kjøpt av Victoria Eiendom, hvor Christian Ringnes er største eier.

Bygården huser Ibsenmuseet, og før den ble solgt av Oslo Maskinistforening, var det stor usikkerhet knyttet til museets framtid. Lokalene er ikke fredet, og bygården er svært attraktiv for leiligheter.

Ringnes mener derimot at Ibsen fortjener bedre.

- Det hadde nok vært mer lønnsomt å satse på leiligheter, men hele ideen med vårt kjøp var visjonen om et Ibsenhus. Personlig er jeg veldig opptatt av Munch og Ibsen, og kan jeg bidra til en bedre behandling av Ibsen enn det vi har sett av Munch, er jeg glad for å ta det med meg i graven, sier Ringnes til Dagbladet.

Teaterscene Tre rom i tredje etasje var allerede avklart med den forrige eieren, men kort tid etter kjøpet er Ringnes allerede igang med flere utvidelser.

FIKK NY EIER:   Henrik Ibsen bodde i en leilighet i Arbins gate 1 fram til sin død, og nå huser bygården Ibsenmuseet. Framtida for museet var lenge usikker da bygården lå ute for salg i høst. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
FIKK NY EIER: Henrik Ibsen bodde i en leilighet i Arbins gate 1 fram til sin død, og nå huser bygården Ibsenmuseet. Framtida for museet var lenge usikker da bygården lå ute for salg i høst. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Vi har planer om å lage en teaterscene i bakgården. Det er et naturlig fall på eiendommen, som vi ser for oss som et amfi, og har arkitekter til å se på det nå. I tillegg vil vi utvide museet i andre etasje. Der vil vi komme inn på teaterdelen av Ibsen, og vinkle det mot han som teatersjef. Vi har vært i kontakt med Oslo bymuseum, og dette kan bli et samarbeid med dem, sier Ringnes.

Han understreker at prosjektet ennå er i støpeskjeen, og at både søknader og finansiering skal på plass før de rundt 150 publikumsplassene i bakgården vil se dagens lys.

- I løpet av neste år vil vi ha et prosjekt det kan arbeides mer konkret ut fra, og det er realistisk at scenen kan stå ferdig i 2016, sier Ringnes.

- Ibsenhus Fram til nå har museet holdt til i deler av første, andre og femte etasje. Museet huser en basis- og en skiftende utstilling, og på grunn av plassmangel har den skiftende utstillingen vært stasjonert i museets resepsjonsområde.

Per i dag brukes lokalene også til seminarer, og museumsleder Edvardsen ser på muligheten for å utvide virksomheten når arealene blir større.

- Vi skal bygge om resepsjonen, og nå snakker vi om et Ibsenhus i stedet for bare et Ibsenmuseeum, sier Edvardsen.

FORNØYD:  Leder for Ibsenmuseet, Erik Henning Edvardsen, er godt fornøyd med Victoria Eiendoms planer for Arbins gate 1 og Ibsenmuseet.
FORNØYD: Leder for Ibsenmuseet, Erik Henning Edvardsen, er godt fornøyd med Victoria Eiendoms planer for Arbins gate 1 og Ibsenmuseet. Vis mer

Han er svært fornøyd med planene til den nye bygårdseieren, som Ibsenmuseet leier lokaler av.

- Dette er noe av det beste som kunne skje Ibsenmuseet. Det var ganske deprimerende i høst da bygården skulle selges. Vi begynte å jobbe mot en fredning av lokalene, men har avlyst det nå, da vi skjønner at den nye eieren vil oss vel. Det er veldig begrensende å jobbe i fredede lokaler, sier Edvardsen.