Kan jeg få lov til å banne litt, bare litt, i den norske selvgodheten?

Om hva som er mest humant: halshugging eller bombing.

SYMPATISK: - Det er etter min mening mye bedre med en journalist som så til de grader toner flagg når det gjelder hvor hun har sympatien, som eksempelvis Sidsel Wold, enn disse halvlunkne reporterne som desperat forsøker å gi inntrykk av at de representerer objektivitet og ser saken (krigen) fra begge sider.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix .
SYMPATISK: - Det er etter min mening mye bedre med en journalist som så til de grader toner flagg når det gjelder hvor hun har sympatien, som eksempelvis Sidsel Wold, enn disse halvlunkne reporterne som desperat forsøker å gi inntrykk av at de representerer objektivitet og ser saken (krigen) fra begge sider. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix .Vis mer
Debattinnlegg

Hvorfor er det opplest og vedtatt i Norge, og Vesten at det er så mye mer humant å slippe bomber fra stor høyde over skyldige og uskyldige, enn å, ja det må sies, halshugge, eller skjære strupen over på en krigsfange?

Det er også allment godtatt i Vesten at droner om mulig er enda bedre, da er ingen direkte involvert, og alle modige USA-soldater kan feire at de har drept kanskje 100 «fiender». Og det mens de sitter der og tar seg en sikkert velfortjent Budweiser.

Og hvorfor er det så mye verre at en journalist blir halshugget enn når unger, kvinner og gamle menn blir det? Er det bare fordi de som oftest er såkalt innfødte, mens journalisten kommer fra et land med menneskerettigheter?

Jeg vet jo også at journalister skal formidle verdens ondskap fra konflikt og krigsområdene mest mulig uhilda til oss som sitter i hver vår sofakrok med TV- fjernkontrollen og Facebook innen rekkevidde, men gjør de det? Kan vi stole på at Aftenposten, Dagbladet, VGs og NRKs utsendte i Ukraina, Gaza og Midt-Østen ellers, forteller sannheten? Og at de virkelig går inn for å gi oss seere og lesere korrekt bakgrunnsstoff for egne meninger, eller er de farga av sin tidligere politiske ballast, de også. Og kanskje av redaktørens?

Det er etter min mening mye bedre med en journalist som så til de grader toner flagg når det gjelder hvor hun har sympatien, som eksempelvis Sidsel Wold, enn disse halvlunkne reporterne som desperat forsøker å gi inntrykk av at de representerer objektivitet og ser saken (krigen) fra begge sider. Men som oftest er det langt mer enn to sider.

For eksempel i Ukraina er det ikke bare «opprørerne» og Russland på den ene siden, og helt uskyldige ukrainere på den andre. Står det ikke noen fra Vesten bak noe som helst av det som skjedde forut for at president Janukovtisj måtte flykte? Er CIA og EU helt uskyldsrene?

Men ingen av sidene i den sistnevnte konflikten driver med halshugging, det er da noe, eller hva?

Men altså: Hva er mest humant, halshugging eller bombing?

KOMMENTARFELTET DEBATTLEDES AV BJØRN BRATTEN.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.