KOMMENTARER

Kan jeg kjøpe nyra di?

Hva Iran og økonomifaget kan lære oss om organtransplantasjon.

ORGANSALG: Nyretransplantasjon på Rikshospitalet. Overlege Øistein Bental og Morten Hagness ved Rikshospitalet transplanterer organer.
Foto: HANSEN/NINA
ORGANSALG: Nyretransplantasjon på Rikshospitalet. Overlege Øistein Bental og Morten Hagness ved Rikshospitalet transplanterer organer. Foto: HANSEN/NINA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bare i USA dør det årlig 4500 mennesker mens de venter på å få en ny nyre. I verdenssammenheng antas det å være over 20 millioner som trenger transplantasjon, dialyse eller annen hjelp og over en million dør årlig av mangel på slik hjelp.

En tragisk skjebne, med tanke på at vi i fellesskap kunne løst problemet. De aller fleste av oss har en ekstra nyre vi ikke trenger og operasjonen har svært lav risiko. Men dessverre står vår begrensede omsorg for våre medmennesker i veien.

Mange av oss vil gjerne hjelpe vår nære familie, selv om det koster oss en nyre, men få gjør det samme overfor fremmede.

Siden ikke alle finner en passende organdonor innad i familien ender dessverre mange med å stå i lange køer for å vente på nyrer fra nylig avdøde, med dødelige konsekvenser for dem som i for mange tilfeller, venter forgjeves.

Et imponerende samspill mellom sykehuspersonell, matematikere og økonomer har heldigvis greid å øke mengden som får tilgang på levende donorer, ved hjelp av en sofistikert algoritme som matcher donorer med hverandre.

I visse tilfeller kan en enkelt donor utløse en kjede på flere titalls transplantasjoner. Dette er et av flere eksempler på at økonomi og matematikk kan redde liv, og endte med en velfortjent Nobels minnepris i økonomi til Alvin Roth og Lloyd Shapley i 2012.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer