«Kan jo ikke ligge med en slange i kuken»

Se Bjørn Sunquist som grinebiter i «Jernanger».

(Dagbladet.no): «Jernanger» kommer på kino 16. januar og nå er den første ordentlige traileren her.

Filmen er skrevet og regissert av Pål Jackman, som for åtte år siden debuterte med «Detektor».

Denne er for øvrig laget uten støtte av Filmfondet, det er «Sniffer»-produsent Maria Ekerhovd som sammen med vestnorske støttespillere har satt sammen finansieringen.

30 år til kais
«Jernanger» er historien om den hissige grinebiteren Eivind, portrettert av Bjørn Sundquist som ser ut til å trives godt i rollen som den bitre eieren av en båt som ligger til kais i Stavanger.

Han er en uredd person som skjeller og smeller som få, men innerst inne ligger det en dyp sorg og et savn over tapt kjærlighet.

I 30 år har han ligget til kais med skipet sitt, en særdeles original kafé med like så originale stamgjester. Han skulle egentlig bare få skikk på livet sitt for så å dra tilbake til sin store kjærlighet langt der nord, men livet er ikke alltid lett å få på rett kjøl.

Det er da Kris, spilt av Pål Sverre Valheim Hagen - kjent fra «De Usynlige» - dukker opp på båten, fyllesjuk og på flukt fra kjærligheten, at Eivind får seg en ny og uventet venn.

Saftig språk
- Pedersen, nå må du ta med deg den der firbeinte svulsten du har i bånd og komme deg hjem. Det ser jo ut som satan sjøl har satt inn trynet ditt med dekkbeis.

Bjørn Sundquist bruker et fagert språk mot sitt trofaste klientell, spilt av uerfarne typecasta Stavanger-innfødte. Vi møter også motocross-akrobat Ailo Gaup som nå også gjør krumspring i filmens verden. Gaup portretterer en ung Eivind.

Det hele ser ut til å kunne bli en fornøyelig affære av temperament og fargerike karakterer. Sundquist sparer i hvert fall ikke på kruttet og allerede i traileren får vi høre noe av karakterens saftige språk.