SAKSØKT: Den britiske forfatteren Simon Singh.
SAKSØKT: Den britiske forfatteren Simon Singh.Vis mer

Kan kiropraktorene knekke ytringsfriheten?

Absurd i Storbritannia.

||| SIMON SINGH er navnet på en hyggelig og dyktig forskningsjournalist og forfatter i Storbritannia. Tre av hans bøker har kommet ut på norsk: «Fermats siste sats»,«Koder » og «Big Bang». En fjerde bok skrevet sammen med en annen forfatter er ennå ikke publisert på norsk. Og det er temaet i «Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial» som har forandret Singhs liv, og slett ikke til det bedre.

Boka handler om alternative behandlingsmetoder innen medisin. Det var også tema for en spalte Singh skrev for avisa The Guardian. Der tok for seg noen kiropraktorers påstander om at de kunne behandle kolikk og ørebetennelser. Slikt finnes det ikke vitenskapelig dokumentasjon for, skrev Singh, og føyde til en setning om at den britiske kiropraktorforeningen (BCA) gladelig fremmet slik humbugbehandling.

SIDEN DEN DAGEN
har ikke Singh jobbet med annet. Foreningen gikk til injuriesøksmål mot Singh. De hevdet han påstod at kiropraktorforeningen anbefalte humbugbehandling mot bedre vitende. Singh sier han bare uttrykte sin mening. Men britisk injurielovgivning er en drøm for søksmålsentusiaster.

Et forsvar er dyrt og tidkrevende. Injuriesaken er fortsatt bare i forberedende fase, men har allerede tatt to år og kan ta to til. Forfatter Singh jobber full tid med saken. Han annonserte nylig at han må legge ned sin spalte i The Guardian. Han har ikke lenger tid til å skrive den.

PROBLEMET ER OG BLIR britisk injurielovgiving, som har ført til injurieturisme, der utlendinger prøver å få ført saker i britisk rett, fordi der har de størst sjanse til å vinne. Å føre et forsvar er dyrt og kan ruinere den som blir saksøkt, selv om han vinner saken.
En stor kampanje for å reformere britisk injurielov er i gang, med blant andre komikeren Stephen Fry og forfatteren Monica Ali som frontfigurer. Og det trengs. Britiske vitenskapelige tidsskrifter tør ikke trykke forskningsartikler av redsel for injuriesøksmål. Andre vitenskapelige tidsskrifter skal ha vurdert å stoppe distribusjon til landet. Aviser som New York Times har i brev til parlamentet varslet at de kan bli nødt til å stoppe salg og nettpublisering av avisa i Storbritannia, siden injurielovgivingen gjør det så lett å gå til sak.

Britiske kiropraktorer har knapt vunnet noe på foreningens søksmål. Påstanden til Singh er blitt bredt og grundig kjent gjennom saken. Foreningen har på ingen måte lykkes å legge fram vitenskapelig dokumentasjon for de omstridte behandlingene. En bloggerkampanje til støtte for Singh har sørget for at 600 kiropraktorer er innklaget for udokumenterte påstander i markedsføring på nett. Nå vil hver av kiropraktorene  få sin sak behandlet. Nemda som skal gjøre det har måttet ansette seks nye saksbehandlere bare til dette. Gjennom å ville undertrykke og forby Singhs ytringer har kiropraktorforeningen gitt medlemene store problemer og står nokså ynkelige igjen. Men de gir seg ikke.

DE BRITISKE kiropraktorene vil neppe lykkes i å knekke Singhs ytringsfrihet. Men det absurde søksmålet deres kan sikre at britisk injurielovgivning blir revidert med større respekt for ytringsfriheten. Og da er jo pasienten kurert.