Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kan koste 120 millioner å leie ut Deichman

Opposisjonen sier det blir svindyrt å leie ut deler av det nye hovedbiblioteket. Kulturbyråden kaller regnestykket «tull med tall».

BEKYMRA FOR REGNINGA: Hallstein Bjercke sier det kan koste opp mot 120 millioner å gjøre det nye Deichmanske biblioteket klart for utleie.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMRA FOR REGNINGA: Hallstein Bjercke sier det kan koste opp mot 120 millioner å gjøre det nye Deichmanske biblioteket klart for utleie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det rødgrønne byrådet i Oslo vurderer å leie ut opp mot 7.500 kvadratmeter, cirka 40 prosent av bygget, av det hovedbiblioteket i Bjørvika. Praktbygget, døpt Diagonale, skal etter planen stå klar i 2019 og er allerede 380 millioner over budsjett.

- Å leie ut så mye er galskap og det vil koste Oslo kommune dyrt, sier Hallstein Bjercke (V).

Han er tidligere kulturbyråd og viser til en utregning han fikk gjennomført av Kultur- og idrettsbygg (KID) tidligere i år. På oppfordring fra Frp regnet KID i vår ut at det ville koste 5,5 millioner kroner å leie ut 350 kvadratmeter av det nye biblioteket.

117 millioner Med det regnestykket som utgangspunkt vil det koste 117 millioner kroner bare å gjøre det nye biblioteket klart for utleie dersom man skal leie ut 7.500 kvadrat.

- Og da må vi leie ut 40 prosent av bygget i seks år bare for å dekke inn utleggene, fortsetter Bjercke.

Det nye biblioteket skal koste 2,9 milliarder, og utleie av store arealer i bygget skal bøte på de økte og uforutsette kostnadene.

- Hvis vi skal bygge et bibliotek til 2,9 milliarder for bare å bruke 100 millioner på å bygge om lokalene er det både dårlig økonomistyring og dårlig biliotekstyring. Kort sagt en veldig dårlig idé og politisk kompromiss på sitt verst: Vi får verken et godt bibliotek eller sunn økonomisk styring, sier han.

- Tull med tall Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) er ikke imponert over forgjengerens utregninger. Hun avviser at det vil koste 117 millioner å gjøre det nye biblioteket klart for utleie.

- Vi skal ta uttalelser om økonomi med en klype salt når det kommer fra byråden som leverte fra seg et bygg med 380 millioner i minus, sier hun.

Hansen understreker overfor Dagbladet at det nye Deichmanske hovedbiblioteket ikke skal bli noe kjøpesenter, og at man skal leie ut lokalet til aktører som står i tråd med byggets formål: Altså er det ikke snakk om at Lindex eller Kondomeriet flytter inn med det første.

- Dette er tull med tall. Man kan ikke sitte med serviett og gange opp summer på den måten Bjercke gjør. Det fungerer ikke slik, og dessuten har vi fagfolk til å gjøre slike utregninger, ikke politikere, sier hun.

NYE DEICHMAN: Kan bli dyr å omgjøre til utleie. Foto: Lund Hagem / Oslo Atelier
NYE DEICHMAN: Kan bli dyr å omgjøre til utleie. Foto: Lund Hagem / Oslo Atelier Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media