Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kan kulturministeren bidra til kald krig med Russland?

I helgen ble Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland valgt til visepresident i WADA. Det kan være godt for dopingkampen, men kan skape trøbbel i forholdet mellom Norge og Russland.

INN I ANTIDOPINGARBEIDET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland under åpningen av Skiskytter-VM i Oslo 2016. I helga ble Helleland valgt til visepresident i verdens antidopingbyrå (WADA), som ligger i konflikt med Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INN I ANTIDOPINGARBEIDET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland under åpningen av Skiskytter-VM i Oslo 2016. I helga ble Helleland valgt til visepresident i verdens antidopingbyrå (WADA), som ligger i konflikt med Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge sitter kvinnesterke i Verdens antidopingbyrå (WADA) siden Hellelands forgjenger Thorild Widvey allerede sitter i styret i WADA.

Kilder i WADA sier de var svært overrasket over at Linda Hofstad Helleland i det hele tatt ble lansert som kandidat til visepresidentjobben i WADA og at Norge dermed gikk bak ryggen til Danmark og den danske kandidaten Brian Mikkelsen. De er også overrasket over at den norske kulturministeren så raskt greide å skaffe seg så mange støttespillere at hun enkelt fikk visepresidentjobben på WADA-møtet i Glasgow i helgen.

Flere var også overrasket fordi Linda Hofstad Helleland har lite erfaring med antidopingarbeid. I norsk idrett og i enkelte medier mener mange at hun har et lemfeldig forhold til antidopingarbeid siden hun har jobbet hardt for å få proffboksing til Norge og har forsvart X-Games i Norge – begge idretter med et annet syn på antidopingarbeid enn det den organiserte idretten i Norge har – samtidig som hun har gått hardt ut mot Skiforbundet i de to dopingsakene som har dominert Norge det siste halvåret. Er Skiforbundet verre enn proffbokserforbundene og X-Games?

Hellelands raske vei til toppen i WADA var også overraskende fordi Norge allerede har en representant i WADA-styret med forrige kulturminister Thorild Widvey. Valget av Helleland kan være et resultat av godt håndverk av Widvey, både faglig og som støttespiller for Hellelands kandidatur. Widvey var EUs kandidat da hun ble valgt inn i WADA-styret i januar 2015. Det blir spennende å se om hun nå blir erstattet av enn annen europeisk kandidat eller om hun tviholder på styreplassen sin. Formelt sett kan hun nekte å trekke seg fra WADA-styret og trosse dem som fikk henne valgt inn.

Mange jeg har snakket med i og utenfor Norge mener at valget av Helleland er godt for det internasjonale antidopingarbeidet. Det fremheves at hun ikke har bindinger til den gamle garde i internasjonal idrett og at hun derfor kan opptre med større uavhengighet. Det blir derfor spennende å se hvilket forhold hun får til den gjenvalgte presidenten Sir Craig Reedie, som har fått kraftig kritikk av IOC og ANOC (sammenslutningen av nasjonale olympiske komiteer) fordi han før OL i Rio anbefalte at Russland skulle utestenges fra OL i Rio på grunn av alle dopingavsløringene i Russland. Et spørsmål som mange stiller seg nå er om Helleland vil styrke en svekket president eller om hun selv seiler opp som en mer uavhengig og sterkere president enn Reedie.

Mange håper at valget av den norske kulturministeren fører til en styrking av WADA og til en tøffere holdning til IOCs antidopingarbeid. Skulle det skje kan vi også vente en tøffere tone overfor Russland. Det skaper to utfordringer for Linda Hofstad Helleland.

For det første vil en tøffere tone overfor IOC føre til en enda skarpere konflikt mellom WADA og IOC. IOC har de siste ukene bedt om et mer uavhengig WADA. Det er litt usikkert hva de mener med uavhengig, men mest sannsynlig betyr det at WADA ikke skal foreslå sanksjoner av stater for dopingbrudd, men kun behandle enkelttilfeller. Det sikrer at IOC ikke kommer på kant med for eksempel Russland.

Som vi husker fulgte ikke IOC og Thomas Bach WADAs anbefaling om å utestenge Russland fra OL i Rio, men overlot ansvaret til særforbundene som utviste svært forskjellig praksis. Bare Paralympics nektet Russland adgang til Rio og det førte til at IOC-president Thomas Bach ikke dro til Paralympics i Rio. Det viser at WADA og IOC definerer uavhengighet svært forskjellig. En tøffere tone mellom IOC og WADA kan skape en enda større konflikt og sette finansieringen av WADA på prøve. I dag finansierer IOC halvparten av budsjettet til WADA.

Et tøffere WADA og en tøff tone fra den nye visepresidenten kan også skape problemer for den norske regjeringen. Etter at tysk tv i flere omganger avslørte omfattende russiske doping i Russland kom WADA med flere rapporter som støtte og underbygget disse avsløringene og det var McLaren-rapporten som kom ut i juli 2016 som fikk begeret til å flyte over for WADA og som gjorde at Sir Craig Reedie og WADA anbefalte IOC å utestenge Russland fra OL i Rio.

9. desember kommer McLaren med en oppfølger til sin første rapport og det ventes at mange av funnene fra hans første rapport blir bekreftet og at det kommer fram flere detaljer om russisk doping. Når denne rapporten kommer må Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland ta et standpunkt om hva man skal gjøre med rapporten som en representant for WADA. Russland har hele tiden nektet for anklagene om at det har foregått statsfinansiert doping i Russland og hele tiden kontret med at anklagene er politisk motivert.

I dag er det et svært anstrengt forhold mellom Norge og Russland og det toppet seg foreløpig da det ble kjent at Norge tillater utplassering av amerikanske soldater på rullerende basis på Værnes flystasjon. Hvis den andre McLaren-rapporten fører til at WADA fortsatt ønsker harde straffetiltak mot Russland kan Hellelands rolle i WADA også få konsekvenser for norsk sikkerhetspolitikk. I Russland er alt politikk, også sport.

Da Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiabo i 2010 ble Gerhard Heiberg og norsk idrett en kanal til Kina for den norske regjeringen, som Helleland representerer, en regjering som kastet sin støtte til kinesisk menneskerettighetsarbeid på båten for å tilfredsstille kinesiske myndigheter. Nå kan et norsk regjeringsmedlem i WADA føre til at forholdet til Russland blir dårligere. Og hva om WADA etter hvert graver fram verre ting i Kina?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!