Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Kan la seg piske offentlig på Litteraturhuset»

Tore Stubberuds nye roman er et spissformulert innlegg i integreringsdebatten.

KONFLIKT: Tore Stubberud følger i «Hilal»-forfatter Torgrim Eggens fotspor med en roman som tematiserer kjærlighet mellom to høyst ulike kulturer. Foto: Lars Eivind Bones
KONFLIKT: Tore Stubberud følger i «Hilal»-forfatter Torgrim Eggens fotspor med en roman som tematiserer kjærlighet mellom to høyst ulike kulturer. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

||| BOK: Langt ute i den produktive Tore Stubberuds nye roman «Kjærlighet i integreringens tidsalder» dukker uttrykket «skrekkens menn» opp. Dét var også tittelen på Hans Magnus Enzensberger kraftfulle, men kontroversielle og sterkt islamkritiske pamflett som for tre år siden ble utgitt på norsk nettopp av forfatteren, bonden og forleggeren Stubberud.

Stubberud skriver altså i romanform og er langt mer nyansert og spørrende enn tyskeren. Men boka med den Gabriel Garcia Márquez-refererende tittelen er utvilsomt et engasjert innlegg i debatten både om ytringsfrihet og islam og integrering, sågar æresdrap.

Kjærlighet
Stubberud introduserer leseren på samme tid for et lite og et stort univers: Først og fremst handler romanen om den avhoppede lektor Thomas Christensen (29), som nå selger mobiltelefoner og lever et nokså ensomt og på alle måter udramatisk liv. Han er en heller unnvikende og utpreget konfliktsky type som nyter stille dager i sine avdøde foreldres gamle leilighet på Marienlyst. Men når han en dag ser irakiske Nura på Centra-butikken, blir livet hans aldri det samme igjen.

Om skildringen av det lykkelige forholdet mellom Thomas og den hemmelighetsfulle Nura utgjør det meste av teksten, retter den imidlertid også oppmerksomheten mot hele den norske samfunnsmodellen og dens vennlig innstilte kulturradikalisme, først og fremst uttrykt gjennom NRK, denne ruvende institusjonen som alltid har ligget der, like ved Thomas' barndomshjem, trygg og god.

Uhygge
Nå er imidlertid tryggheten under press, ikke bare i samfunnet som helhet, men først og fremst i Thomas' til nå så begivenhetsløse tilværelse, fordi Nura har opprørte familiemedlemmer som setter idyllen deres på prøve. Om konflikten nok kan høres en tanke karikertt, klarer Stubberud å skrive fram en effektfull uhygge i teksten og levendegjøre den frykten Nuras truende, men aldri tilstedeværende, brødre skaper.

Ikke helt i mål
Om Stubberud aldri kommer helt i mål med Thomas' utvikling fra rollen som en nokså uvitende, men positivt innstilt fyr på moderat venstreside til en paranoid, sågar hatefull ung mann, synes jeg han får godt fram hvor sterkt personlige erfaringer kan virke i slike spørsmål. Ikke minst har teksten både driv og intensitet. Selv om boka overhodet ikke kan konkurrere med romanen den stadig går i dialog med, Dag Solstads «Gymnaslærer Pedersen», har den i det hele tatt mange gode sider. Forfatteren skriver med sans så vel for språk som rytme.

Harselas
Den kjærlige harselasen med NRK-samfunnet, der Anne-Cath. Vestly kommer på visitt i barnehagen etter at barna har laget plastilinfigurer av henne og andre kringkastingsprofiler, og kong Olav vitser i selskap med Rolf Kirkvaag, er riktig festlig. Det samme er satiren over norsk debattoffentlighet og forsonende mangfoldsiver: Thomas får ideen at han kan la seg piske offentlig på Litteraturhuset for å gjøre Nuras slektninger til lags.

Polemisk
At forholdene for nordmenn som blir kjærester med muslimske jenter alltid er riktig så uutholdelige som romanen kan gi inntrykk av, lar jeg meg imidlertid ikke overbevise om. Som tilstandsrapport fra Norge 2009 opplever jeg boka som en polemisk spissformulering. Stubberuds godmodige humor mildner uansett inntrykket av ellers sterke og til dels kontroversielle meninger. Om menn som Thomas, som har forelsket seg i en muslimsk kvinne, heter det at «De var ikke mange nok til å lage en sterk opinion. Men en egen hjemmeside måtte vel være mulig.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling