Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kan like godt legge ned kategorien hans

Sterke reaksjoner på at Todd Terje ikke kan Spellemann-nomineres.

KAN IKKE NOMINERES: Elektronika-artist Todd Terje, som mange mener sto for 2014s beste norske album. Foto: Christian Belgaux
KAN IKKE NOMINERES: Elektronika-artist Todd Terje, som mange mener sto for 2014s beste norske album. Foto: Christian Belgaux Vis mer

(Dagbladet): Fredag kunne Dagbladet melde at et av årets mest kritikerroste album, Todd Terjes «It's Album Time», ikke blir å finne blant årets Spellemann-nominasjoner.

Årsaken til det er at artistene må nominere seg selv innen en gitt tidsfrist, og betale påmeldingsgebyr pålydende 300 kroner.

Kilder avslører til Dagbladet at Todd Terjes plate ikke er påmeldt, og derfor ikke kan stikke avgårde med noen Spellemann for 2014.

- Kan like godt legge ned kategorien P3-programleder Christine Dancke sier til Dagbladet at Spellemann-prisen nå må ta grep for å sikre sin legitimitet.

- Dersom Spellemann vil beholde sin posisjon som det de selv omtaler som «Norges fremste musikkpris», er de nødt til å inkludere Norges viktigste plateutgivelser. Todd Terjes debutplater ble nylig, av over 60 musikkjournalister, kåret til årets 6. beste album i verden, sier Dancke.

Dancke, som også er DJ, sier at dersom Todd Terje ikke kan nomineres på grunn av manglende påmelding, kan Spellemann like godt legge ned kategorien hans.

- Om ikke plata hans nomineres til årets elektronika, kan de like godt droppe hele kategorien, sier hun og legger til:

- Hva er viktigst? Orden i papirarbeidet eller verdsetting av våre største kunstnere, spør Dancke. 

- Minimal troverdighet Tidligere musikkjournalist og nåværende presseansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Siri Narverud Moen, mener dette svekker troverdigheten til Spellemann-prisen som institusjon:

- Hvis Todd Terjes «It's Album Time» ikke er med i årets nominasjoner, er det to år på rad uten de viktigste utgivelsene i sjangeren. Uten at jeg veit grunnene for at han ikke er meldt på, nærmer Spellemann seg å signalisere minimal troverdighet i sjangerne som er klubbmusikk, sier Narverud Moen. 

Både hun og Dancke trakk seg fra Spellemann-juryen i fjor da elektronikastjerneskuddet André Bratten heller ikke kunne nomineres på grunn av manglende påmelding.

Narverud Moen mener derfor det nå er på tide å revurdere nominasjonsordningen til Norges viktigste musikkprisutdeling.

- Det kan vel gå an å finne en ordning der man både sikrer de viktigste utgivelsene samtidig som man tar hensyn til de som evt ikke måtte ønske en nominasjon eller pris?

- Kan ikke etterspørre alle Spellemann-styreleder Marte Thorsby sa til Dagbladet på fredag at reglementet for nominasjoner diskuteres jevnlig:

- Det er klart at vi må diskutere reglene fra år til år, og da blant annet om vi selv skal kunne gå ut og etterlyse album som ikke er påmeldt. Men så må vi huske at vi  jo ikke kan etterspørre alle album som ikke er sendt inn, også fordi vi ikke sitter på den totale oversikten over alle utgivelser, sa Thorsby.

Hun bekrefter ovenfor Dagbladet lørdag ettermiddag at ingen artister har trukket sin påmelding som følge av at Todd Terje uteblir fra prisen. Heller ingen i Spellemann-juryen har trukket seg som følge av dette, sier Thorsby.

REAGERER: Christine Dancke mener Todd Terje burde kunne bli Spellemann-nominert selv om han ikke er påmeldt. Foto: NRK.
REAGERER: Christine Dancke mener Todd Terje burde kunne bli Spellemann-nominert selv om han ikke er påmeldt. Foto: NRK. Vis mer