Kan man bli forfatter selv om man har hund?

Wandrups utvalgte: Karl Ove Knausgård er sterkt i tvil.

BERRE EIN HUND: Fins det gode forfattere som har hund? Karl Ove Knausgård stiller spørsmålet i sin nye bok. Foto: ScanpixS
BERRE EIN HUND: Fins det gode forfattere som har hund? Karl Ove Knausgård stiller spørsmålet i sin nye bok. Foto: ScanpixS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sin nyeste bok, «Om sommeren», slutter Karl Ove Knausgård seg til de mange diktere som har katten som yndlingsdyr - og hunden som det motsatte. Men Knausgård går lengre. Han skriver at han frykter «det hundeaktig aggressive» når han møter det hos andre mennesker. «Det eneste stedet jeg har trosset det,» skriver han, «har vært i litteraturen. Av og til tenker jeg at det er det litteraturen er til for, at litteraturen er et sted hvor man kan utfolde seg uten frykt for farens og hundens lov».

Dette høres mystisk ut, men Knausgård klargjør og hevder at «litteraturen er de feiges arena, de reddes Colosseum, at forfattere er en slags ynkelighetens gladiatorer, som fryser til is når en hund bjeffer mot dem, men som tar igjen og hevder seg selv og sin rett så snart de er alene». Han hadde en hund i to år, på grunn av datteren sin, men i de to åra skrev han ikke «en skjønnlitterær linje». Han forklarer at «det å ha hund på sett og vis underminerte det skjønnlitterære prosjektet mitt», noe som «hang sammen med at hundens karakter var så lik min egen».

Dette trodde han så sterkt på at «Min Kamp»-prosjektet først het «Hunden». Knausgård mener denne frykten for hundens autoritære karakter har gjort at diktning og hund ikke lar seg kombinere. «Finnes det en god forfatter som har hund?» spør han og ramser opp en del som ikke har hatt det. Og han har selvsagt rett. Katten er dikterens dyr. Dette har noe med frihet, mangel på dressur, uavhengighet og malende mystikk å gjøre.

Likevel fins det diktere som har likt hunder, i farta kommer jeg på John Steinbeck, Vladimir Majakovskij, Ivan Turgenev, Bernhard Herre, Anton Tsjekhov, Robert Storm Petersen, visstnok Mark Twain og selvsagt villmarksdiktere som Mikkjel Fønhus eller Jacob Breda Bull. Arthur Omre skrev en novelle som het «Hunden». Vigdis Hjorth har hund. Emma Hjorth heter den og er med over alt. Og glem ikke Per Sivle, med historien «Berre ein hund». Stav Sivle baklengs, hva får du da? Elvis. Og hva sang han? Helt riktig. You ain’t nothing but a hound dog!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer