Kan man finne lykken i et diktatur?

Herta Müller gir et nedslående svar.

Nobelprisvinnerr Tysk-rumenske Herta Müller ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2009. Foto: EPA/SERGIO BARRENECHEA
Nobelprisvinnerr Tysk-rumenske Herta Müller ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2009. Foto: EPA/SERGIO BARRENECHEA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Jeg er innkalt. Torsdag klokken ti presis.» Kvinnen som snakker er innkalt til forhør, og det er ikke første gang. «Jeg blir stadig oftere innkalt: tirsdag klokken ti presis, lørdag klokken ti presis, onsdag eller mandag.»  

Forbrytelsen hun har begått var å sy inn lapper med adressen sin i herrebukser som skulle sendes til Italia. Ulykksalig nok ble hun angitt av en tidligere, sjalu elsker.    De 240 sidene begynner med at hun går til trikken i god tid før avhøret og slutter i det hun går av, men i mellomtiden har vi gjennom stadige og uforutsigbare perspektivforflytninger fått vite hele livshistorien hennes. Den utgjør et lappeteppe av fortvilelse, ufrihet og savn.    

Selvbiografiske erfaringer Historien finner sted i Romania under Nicolae Ceauescus terrordiktatur. Det var også Müllers hjemland før hun flyktet til Tyskland i 1987, men hovedpersonen er ikke noen intellektuell opposisjonell som analyserer situasjonen landet og hun har havnet i. Dermed skiller «I dag ville jeg helst ikke ha møtt meg selv» fra 1997 seg ut fra de to foregående hvor hovedpersonene var bevisste motstandere av regimet. Det er hverdagen som står i fokus, og det i en småby preget av alkoholisme og fattigdom:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer