Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan man lære å bli forfatter?

Flere tidligere elever ved forfatterstudiet i Bø har fått gitt ut flere bøker, og noen er i dag framstående forlagsredaktører. Mener du det er mulig å lære å bli forfatter?

Flere tidligere elever ved forfatterstudiet i Bø har fått gitt ut flere bøker, og noen er i dag framstående forlagsredaktører. Mener du det er mulig å lære å bli forfatter?

Blir man forfatter av kurs i skrivekunst? Hva lærer man egentlig ved Forfatterstudiet i Bø og Skrivekunstakademiet i Bergen?

Forfatterstudiet i Bø er et kunnskapsorientert studium for skrivelystne studenter. Det gis mye undervisning av erfarne forfattere, og sjangerlære vektlegges i særlig grad.

Studiet var Eldrid Lundens idé. Hun er Norges eneste professor i skrivekunst, og har jobbet ved studiet i Bø siden oppstarten i 1982. I ti år var studiet et halvårsskurs inntil det i 1992 ble utvidet til ettårig.

Lunden forteller at forfatterstudiet kan være nyttig for både lærere, journalister og forlagsfolk, men er likevel stolt over at 60 tidligere studenter ved Forfatterstudiet i Bø virkelig har blitt forfattere. 3 av dem har siden 1995 mottatt Tarjei Vesaas' debutantpris.

Lunden er klar over fordommene mot forfatterstudiet, men svarer med å spørre om det finnes én profesjon som ikke har en utdanning. Dessuten mener hun at forfatterstudiet i Bø dyrker individualitet, og at ensrettingen av litteraturen derfor er forlagenes og ikke forfatterstudiets skyld.

Hva mener du? Kan man bli forfatter av å gå på skole? Krever det i så fall at man allerede har talent?

Les artikkelen "Kan man lære å bli dikter i et klasserom?"

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media