Kan man se kjølig på surrogati?

Toril Moi gir oss verktøy til å tenke om igjen.

VIKTIGE FORTELLINGER: En god surrogatidebatt må handle om mer enn det prinsippielle, og være oppmerksom på komplekse, personlige erfaringer. På bildet er en av to tvillingdøtre født til en ukrainsk surrogatmor i Uzhgorod, Ukraina den 14. april 2011. Faren til barna ble arrestert for å ha prøvd å smugle dem inn i Ungarn fra Ukraina - familien sier de handlet i nød ettersom den franske ambassaden ikke anerkjenner surrogati (Ania Tsoukanova har skrevet om deres historie for nyhetsbyrået AFP). Foto: Olexander Zobin / AFP / NTB Scanpix
VIKTIGE FORTELLINGER: En god surrogatidebatt må handle om mer enn det prinsippielle, og være oppmerksom på komplekse, personlige erfaringer. På bildet er en av to tvillingdøtre født til en ukrainsk surrogatmor i Uzhgorod, Ukraina den 14. april 2011. Faren til barna ble arrestert for å ha prøvd å smugle dem inn i Ungarn fra Ukraina - familien sier de handlet i nød ettersom den franske ambassaden ikke anerkjenner surrogati (Ania Tsoukanova har skrevet om deres historie for nyhetsbyrået AFP). Foto: Olexander Zobin / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Sammentreffet er så slående at det krever sin spalteplass, selv om det er gått en hel måned (evigheter i medietidsregning). Tre dager før Toril Moi slapp pamfletten «Språk og oppmerksomhet» - en oppfordring til å møte virkeligheten med et rettferdig, kjærlig og oppmerksomt blikk - sto en kronikk på trykk i Morgenbladet. Den het «Et kjølig blikk på surrogatidebatten», og var ført i pennen av Aksel Braanen Sterri og Per Anders Langerød. Målet om å tilføre et «prinsipielt syn på saken». Som skrevet for å bli skyteskive.

Argumentet er at surrogati bør tillates. Dette skal være en nødvendig konsekvens av prinsippet om kvinners rett til selvbestemmelse over egen kropp og kvinners tilgang til markedet. Flere har tatt til motmæle, og foreslått andre, «varmere» prinsipper som bør regjere i surrogatidebatten.

Men Toril Moi ber oss spørre enda dypere: Hvilket blikk skal vi møte virkeligheten med? I denne sammenhengen: er et «kjølig» eller et «rettferdig og kjærlig» blikk det beste midlet til å få til en god surrogatidebatt?

I stikkordsform kan man si at et rettferdig og kjærlig blikk er kritisk medfølende, fullt av fantasi og innlevelsesvilje, og var på at enhver situasjon, ethvert saksforhold og enkeltmenneske har sin egenart. En egenart som er moralsk relevant, iblant på tvers av livsfjerne prinsipper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer