Kan man se på folk hva de stemmer?

Stadig flere studier antyder nemlig at det faktisk går an å avgjøre folks politiske tilhørighet ut fra utseende.

SYNLIG: Bjørnar Moxnes motsatte seg at man kan dømme ut fra utseendet om noen tilhører høyre- eller venstresiden. Artikkelforfatteren er uenig. Foto: Torunn Brånå
SYNLIG: Bjørnar Moxnes motsatte seg at man kan dømme ut fra utseendet om noen tilhører høyre- eller venstresiden. Artikkelforfatteren er uenig. Foto: Torunn BrånåVis mer

La meg først si: Dette er ikke ment som et forsvar for Anders Behring Breivik, bare på å nyansere et trivielt, men interessant faglig spørsmål.

Bjørnar Moxnes hevder i et innlegg i Dagbladet 23. april at det er absurd å mene at man kan se på folk hvor de står politisk. «Det finnes selvfølgelig ingen måte å skille en marxist fra en hvilken som helst annen person basert på utseende.» Ikke? Det er flere enn sosiologen Bourdieu som ville vært uenig i dette.

Stadig flere studier antyder nemlig at det faktisk går an å avgjøre folks politiske tilhørighet ut fra utseende, selv uten hjelp av klesstil eller andre ytre markører. En amerikansk studie fra 2010 viste for eksempel at folk er overraskende flinke til å skille mellom republikanere og demokrater, bare ved hjelp av bilder av ansikter. Hvordan er det mulig?

Nøkkelen ligger i det som ser ut til å være en sammenheng mellom personlighet og ansiktstrekk: Folk greier å gi en nokså presis personlighetsbeskrivelse av mennesker, selv når de bare får se bilder av ansiktene deres.

Det man også vet, er at folk på høyre- og venstresiden har noe ulike personlighetsprofiler: høyrefolk er i snitt mer autoritetstro, pliktoppfyllende og noe lavere på empati enn folk på venstresiden, som er varmere, mer åpne og kreative (folk som er fysisk sterke stemmer også i større grad til høyre).

I denne sammenheng er det derfor ikke så underlig at deltakerne i studien greide å skille mellom republikanere og demokrater basert på utelukkede ansiktsbilder. Da de ble bedt om å beskrive personligheten til menneskene de ble vist bilde av, ble republikanerne også gjennomgående beskrevet som «dominerende og modne», demokratene som «sympatiske og til å stole på» (uavhengig av hvilket kjønn personen på bildet hadde).

I Norge ville det selvsagt vært vanskeligere å gjette riktig, siden vi har langt flere partier enn i USA. Man skal likevel ikke se bort ifra at folk ville hatt en bedre treffprosent enn hva ren tilfeldighetene skulle tilsi, dersom de måtte skille mellom for eksempel SV-ansikt og Høyre-ansikt. Det er i det minste et empirisk spørsmål, ikke en absurditet.