ARRESTERT: Rapperen Marcus «Kamelen» Mosele ble i helga arrestert av Kristiansand-politiet etter at konserten hans endte i bråk. Foto: Eivind Senneset
ARRESTERT: Rapperen Marcus «Kamelen» Mosele ble i helga arrestert av Kristiansand-politiet etter at konserten hans endte i bråk. Foto: Eivind SennesetVis mer

Kamelen arrestert i Kristiansand:

Kan man si «fuck politi» i Kristiansand i 2018?

Politiets behandling av Kamelen framstår som et unødvendig og uforklarlig brudd med norsk tradisjon for både ytringsfrihet og kriminalomsorg.

Kommentar

I 1989 gikk rapgruppen N.W.A. i gang med den kontroversielle hiten «Fuck tha Police» foran en oppspilt Joe Louis Arena i Detroit, på tross av at det var avtalt med politiet i forkant at den ikke skulle spilles.

Politiet skal ifølge The Guardian ha stormet scenen, og gruppen ble fulgt til hotellrommene, hvor en av polititjenestemennene skal ha sagt at «vi ville bare vise barna at du kan ikke si «Fuck the police» i Detroit».

Men er ytringsfriheten i Norge kommet så langt at man kan rope «fuck politi» i Kristiansand i 2018?

For selv om det begynner å bli en stund siden Kristiansand var Norges avholdshovedstad, har byen åpenbart visse innkjøringsvansker. I helga gikk det galt da rapperen Marcus «Kamelen» Mosele sto på scenen i bedehusbyen. Konserten ble avsluttet av politiet rundt midnatt, bare 20 minutter etter at den hadde startet.

På Twitter beskrev politiet situasjonen slik: «det var flere slagsmål, vold mot vakter, ordensforstyrrelser, bruk og besittelse av narkotika, høyt antall berusede personer, forulemping av politiet samt forsøk på vold mot politiet.»

Blant de pågrepne etter kaoset var artisten selv.

Kaoset skal ha brutt løs da de to politibetjentene som var til stede avbrøt konserten for å «ta en prat» med artisten. Kamelen hadde ropt «fuck politi» mens han surfet blant publikum som en del av sceneshowet. Politibetjentene skal ha oppfattet tilropene som rettet mot dem, og mente tydeligvis at å avbryte konserten var det riktige for å roe gemyttene.

Dette er ikke første gang Kamelen har blitt arrestert under en konsert. Kamelen ble først kjent da musikken hans tok av mens han gjemte seg for bergenspolitiet. Flere måneder på rømmen tok i 2015 slutt på utestedet Metro, hvor han underholdt flere hundre bergenske russeungdommer.

Pågripelsen var da uunngåelig. Det var den trolig ikke denne gangen.

Politiet har nå siktet ham for forulemping av politiet og for oppvigleri – å ha oppmuntret andre til å utøve vold mot politiet. Med andre ord skal hans eneste forbrytelse ha vært å utføre showet sitt, på en måte som politiet riktignok opplevde at skapte en truende stemning, og som når det ble avbrutt utløste et salig kaos.

Hvordan politiet landet på at å avbryte konserten, handlingen som tross alt ser ut til å ha utløst kaoset, framstår som uforståelig. Det er som skapt for å tirre opp et, i god norsk tradisjon, beruset konsertpublikum. At strofene som utløst det hele er et tilrop så vanlig på denne typer konserter at det tilsvarer å rope «Heia Norge», gjør ikke saken bedre.

Uheldig er det også om artistens tidligere konflikter med lovens lange arm har spilt en rolle i hvordan politiet vurderte situasjonen. I Norge er det en sentral del av kriminalomsorgen at straffen er over når man forlater fengselet. At man er tidligere straffedømt skal ikke henge ved deg, heller ikke i ditt kunstneriske virke.

Det kan selvfølgelig ligge flere ting bak lørdagens hendelser i Kristiansand. Men per nå framstår politiets behandling av Kamelen som et unødvendig og uforklarlig brudd med norsk tradisjon for både ytringsfrihet og kriminalomsorg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.