Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan mannen bak «Da Vinci-koden» knekke ebok-koden?

Dan Browns «The Lost Symbol» vil sette fart i salget. Men hvor mye?

VARSLET BESTSELGER: Papirutgaven av Dan Browns nye bok har et førsteopplag på 6,5 millioner. Likevel tror flere i bokbransjen dette er utgivelsen som kan få det til å løsne for eboka. Foto: SCANPIX
VARSLET BESTSELGER: Papirutgaven av Dan Browns nye bok har et førsteopplag på 6,5 millioner. Likevel tror flere i bokbransjen dette er utgivelsen som kan få det til å løsne for eboka. Foto: SCANPIX Vis mer

(Dagbladet.no): Den elektroniske boka er omtrent like sen i sin ankomst som det forgjettede papirløse kontoret. Kan suksessforfatteren Dan Brown, han med «Da Vinci-koden» og «Engler og Demoner», bli mannen som får folket til å gå mann av huse for å handle ebøker og lesebrett?

Browns nye roman, «The Lost Symbol», er den tredje i rekken av bøker om akademikeren Robert Langdon (spilt av Tom Hanks i filmatiseringene) og hans jakt på mystiske og kriminelle konspirasjoner. Vi snakker med andre ord, nærmest per definisjon, om en global bestselger. Førsteopplaget av boka Brown har brukt fem år på, er formidable seks og en halv millioner eksemplarer.

AT EN BOK som trykkes på døde trær i et slikt omfang skulle innevarsle begynnelsen til slutten for papirboka, kan kanskje virke noe søkt. Til nå har den digitale boka mest vært en snakkis blant teknologer, nettnerder, mediefolk, forleggere og forfattere. Totalt står ebøker trolig for mindre enn to prosent av det totale boksalget.

Men til avisa The Observer sier Joel Rickett, sjefredaktør i forlaget som utgir Brown i England, at interessen for boka vil være så stor at også ebokutgaven vil få et voldsomt løft.

Den lanseres parallelt med papirboka, til betydelig lavere pris enn papirutgaven i nettbokhandelen Amazon. Rickett tror den vil gå unna i et omfang som kan forandre bokbransjen for alltid.

NOE AV GRUNNEN
til at han våger seg på en slik spådom, er nok at Brown skriver i en sjanger der eboka allerede er på vei opp. Innenfor krim, businesslitteratur og lærebøker opplever en del amerikanske forfattere at så mye som en tredjedel av salget nå skjer i ebokformat.

Også danske forleggere er optimistiske når det gjelder Dan Brown-effekten på ebokmarkedet. Til Politiken er de riktig nok forsiktige med konkrete spådommer, men desto tydeligere at alle venter på noe som kan forløse potensialet i eboka.

Men skal en global bestselger som «The Lost Symbol» fungerer som lokomotiv for digitaliseringen av bokbransjen, må bransjen være klar til å koble seg på når toget går.

Det er det ikke så mye som tyder på at den er.

Gyldendals Bjarne Buset, leder for arbeidet med Bokdatabasen, den norske bokbransjens store satsing på elektroniske bøker, sa nylig til Dagens Næringsliv (ikke på nett) at den planlagte lanseringen i november kan bli utsatt. Selve den tekniske løsningen skal være klar, men forlagene er rett og slett ikke klare til å slippe sine nyheter i ebokformat, så lenge det er «ti tusen spørsmål som står uavklart». Det gjelder blant annet piratproblematikk, spørsmålet om momfritak og uavklarte royaltyavtaler med forfatterne.

Resultatet kan bli en ebokbutikk uten nyheter. Ikke veldig sexy, som Buset selv påpeker.

BAK BOKDATABASEN står Aschehoug, Cappelen, Damm, Gyldendal, Forlagssentralen og de store bokhandlerkjedene. En trøst for dem som frykter at satsingen vil sementere det samme kartelliknende konkurransebildet som preger dagens papirbaserte bokbransje, er altså at den norske ebokrevolusjonen fortsatt ser ut til å la vente på seg - Dan Brown eller ikke.

Oppdatert: Et poeng det ikke ble plass til i papirutgaven av denne kommentaren. Leserne må jo også være klare! Brown henvender seg i høyeste grad til de brede lag, og jeg har litt vondt for å tro at det er der, i det litteære folkedypet, at ebok-salget skal ta av. Vil ikke Hvermansen fortsatt ha sin Dan Brown i pocket på stranda? Slik jeg ser det er det på alle måter mer sannsynlig med en langsom, generisk vekst blant studenter, akademikere og mediefolk. De brede lag kommer etter, men det vil ta tid.

Følg meg på Twitter: @janomdahl

DEN HELLIGE GRAL: Mange vil lese Dan Browns nye bok på Amazons ebokleser Kindle 2. Men hvor mange? Foto: AMAZON
DEN HELLIGE GRAL: Mange vil lese Dan Browns nye bok på Amazons ebokleser Kindle 2. Men hvor mange? Foto: AMAZON Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media