Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Endre Olsen - «Bøttevis med blått»

Kan minne om Tønes, men med større musikalsk spennvidde

Endre Olsen imponerer med første album på norsk.

FØRSTE PÅ NORSK: Endre Olsens første album på norsk er imponerende på mange måter, mener vår anmelder.
FØRSTE PÅ NORSK: Endre Olsens første album på norsk er imponerende på mange måter, mener vår anmelder. Vis mer

ALBUM: Endre Olsen fra Stord har gitt ut plater under navnet Angry Wasp og Endre Olsen & The Landmarks - og i mellomtida et minialbum under eget navn (sjekk gjerne ut visepregete «Lenge si' i går» fra 2012).

Bøttevis med blått

Endre Olsen

5 1 6

Americana/rock

Plateselskap:

Apollon Records / Border Music Norway

«Americana med eget stempel.»
Se alle anmeldelser

Fem år tok det før han nå er tilbake med sitt første hele album på norsk. «Bøttevis med blått» er americana i videste forstand, med egenart og et eget stempel. Det svinger fra tilbaketrukket til rocka, med gode melodier hele veien.

Mindre håndfast

Olsen har ikke den vittige Tønes-pennen, men kan av og til minne om sangeren og låtskriveren fra Sokndal både musikalsk og i ånden.

Men Olsen forteller ikke historier på samme måte, i stedet handler sangene om mindre håndfaste ting - med titler som «Halve meg», «Ingenplass og her te» og «Forlengst forlatt».

Noe ekstra

I ryggen har han Ole Gunnar Eikeland og Ragnhild Kambo Grov fra Angry Wasp, samt Tommy Haltbakk, Einar Olsson og Real Ones' Jørgen Sandvik.

Olsen og Haltbakk har produsert sammen - og henter ut noe ekstra i hver eneste låt - enten det er et gitarriff, et fengende gjennomgangstema eller orgeldriv og heftig koring som i «Alle lyso på».

«Den forkasta versjonen» åpner som en Steve Earle-låt - før den blir en Endre Olsen-sang - med Ragnhild Kambo Grov i en viktig rolle. «Kunne vert ein annen» har et herlig, rocka driv - med heftige gitarer og ditto kor. Albumets beste spor.

«Stå der du står» er en mer tilbakelent affære - den understøtter et uvanlig variert album.

Det vitner om en artist som har modnet - og som ønsker å utvikle sitt eget uttrykk. Han er på veldig god vei dit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media