- VÆRT MED PÅ Å ETABLERE MUSIKKBYEN: Martin Eia-Revheim var en av to som startet opp Blå i 1998. Han mener at å frata Blå skjenkebevillingen er å straffe feil part. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- VÆRT MED PÅ Å ETABLERE MUSIKKBYEN: Martin Eia-Revheim var en av to som startet opp Blå i 1998. Han mener at å frata Blå skjenkebevillingen er å straffe feil part. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Kan miste skjenkebevillingen: - Viser at det ikke lønner seg å være klubb som spiller dansemusikk

Blå håper på en utsettelse. 


(Dagbladet): I dag ble det kjent at utestedet Blå i Oslo kan måtte stenge alkoholserveringen dersom Næringsetaten ikke velger å fornye skjenkebevillingen.

Næringsetaten sier til Dagbladet at beslutningen ikke er tatt ennå.

De har foreløpig sendt et varsel til Blå på bakgrunn av en omfattende politirapport.

Etter det Dagbladet erfarer handler rapporten blant annet om at utestedets profil tiltrekker seg uønskede elementer .

Blå er kjent for klubbkvelder med blant annet hiphop og elektronisk musikk.

Samtidig skal det framgå av rapporten at politiet mener at utestedet legger beslag på for store ressurser.

Politiet i Oslo sier at de hvert fjerde år plikter å svare på en høring når det gjelder skjenkebevilling, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

- På bakgrunn av det vurderer Næringsetaten nå hva de skal gjøre videre. Saken bygger hovedsakelig på ordensproblemer.

Aftenposten skrev tidligere i dag at Blå må stenge alkoholserveringen fra og med fredag, dersom det ikke kommer ny beskjed fra Næringsetaten før det.

- Akkurat nå er situasjonen usikker, det rører seg en del ting. Vi har jobbet steinhardt hele dagen for å opprette dialog med Næringsetaten og rette instanser og nå er ting mer i limbo, sier styreleder i Blå, Kristine Pettersen, til Dagbladet i ettermiddag.

Hun forteller at de håper på en utsettelse og venter på endelig svar fra Næringsetaten om hva som kommer til å skje.

- Kommer til å pulverisere norsk musikkliv

- For min del er dette mer enn bare et sjokk hvor jeg lurer på hva i huleste de driver med. Det er også emosjonelt for meg, sier Martin Eia-Revheim til Dagbladet.

Han var med på å starte opp Blå i 1998.

- Blå har de siste 20 årene hatt en dønn solid posisjon. Utestedet er forsatt relevant og blir etter min mening bare bedre og bedre. Blå har, sammen med et kollegium av andre viktige klubber, vært med på å etablere musikkbyen Oslo, og de siste årene kan ses på som en ny gullalder, sier han.

Eia-Revheim er ikke bare bekymret for Blå, men også for klubber som Villa og Jaeger.

- Er det de stedene man skal ta for seg nå? De er like viktige. I så fall kommer det til å pulverisere norsk musikkliv. Nå skjønner jeg at politiet ikke har et musikkpolitisk program å gå etter, men jeg tenker at de som har et musikkpolitisk ansvar kanskje også bør være med i å ta en vurdering her.

Han synes også det er en pussig måte å angripe det egentlige problemet på.

- På Blå og Fisk & Vilt sitt tilfelle har man på ingen måte framelsket en kultur som byr opp til bråk. Blå har samarbeidet politiet når det har vært bråk, og de har selv vært fortvilet over situasjonene.

- Det som er sørgelig er at det ikke handler om dårlig eller uansvarlig drift, men om problemer som stedene selv ikke inviterer til og som de selv har forsøkt å gjøre noe med. Har har også politiet et ansvar og man kan skjønne at de er lei av det. Men dette er en straff som rammer helt feil part, i mangel på å kunne håndtere det egentlige problemet.

- Lønner seg ikke å være klubb som spiller dansemusikk

Også Runar Eggesvik, partner i selskapet Trøbbelskyter, som blant annet jobber med Kulturhuset, Vulkan Arena og Sukkerbiten, mener at det vil være trist dersom Blå ikke får fornyet skjenkebevillingen.

- Jeg kjenner ikke saken i detalj, men man ser jo noen tendenser her. Først og fremst kan man jo si at det ikke lønner seg å være klubb som spiller moderne dansemusikk som hip hop og Rnb. De siste stedene som har blitt stengt har jo den profilen.

Han sikter til utestedene Seeds og Fisk & Vilt. Førstnevnte fikk innskjerpet bevillingen sin i fjor. Fisk & Vilt fikk ikke fornyet skjenkebevilling i mai i år.

- Slik jeg opplever det har Blå gått langt i å tørre å spille de sjangerne, samtidig som de jobber mot vold og bruk av narkotika. Det er så strengt og usikkert å drive utested i Oslo at alle jobber knallhardt for å bekjempe uønskede situasjoner. Man prøver så godt man kan å holde det i sjakk. At Blå skal straffes for å tørre å spille dansemusikk er trist. Det har vært et kultursted for byen i 20 år.

Han synes også det er pussig dersom steder som tilkaller politiet skal bli straffet for det.

- Også kan man jo spørre seg hvilke arbeidsvilkår dette medfører for dem som jobber på disse stedene. Hvordan skal man tørre å starte opp noe eller søke jobb i utelivsbransjen?