Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: LO og klima

Kan noen gi Eggum en glasskule?

Ser du virkelighetens verden i det fjerne Eggum?

DRØYE PÅSTANDER: Jørn Eggum (bldet) i Fellesforbundet mener MDGs folkevalgte i distriktene «ikke vil produsere noe som helst». Men vi vil satse på en rekke felt samtidig som vi er motstandere av forurensende produksjon. At LO ikke er det, burde bekymre flere, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
DRØYE PÅSTANDER: Jørn Eggum (bldet) i Fellesforbundet mener MDGs folkevalgte i distriktene «ikke vil produsere noe som helst». Men vi vil satse på en rekke felt samtidig som vi er motstandere av forurensende produksjon. At LO ikke er det, burde bekymre flere, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Årets valg ble både et distriktsvalg og et miljøvalg. De store partiene tapte på begge områder mens Miljøpartiet De Grønne fikk framgang både i by og i distrikt. Nå vil hele landet farges av MDG'ere som ønsker endring fra de etablerte partienes politikk.

Dette bekymrer Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som sier i Dagbladet at han har hørt fra sine medlemmer at vi som er folkevalgte fra Miljøpartiet De Grønne i små kommuner og distrikter, er folk som ikke forholder oss til den verden vi lever i. Da Espen Barth-Eide uttrykte seg positivt til et potensielt regjeringssamarbeid mellom Ap og MDG fikk han samme diagnosen.

Dette er drøye påstander fra en bevegelse som er inne i en selvransakelsesperiode, hvor det stadig minnes om Brattelis ord om viktigheten av «å forstå sin tid». Jeg er usikker på om Eggum forstår sin tid.

Eggum innrømmer at han samarbeider godt med MDG i Oslo, mens problemet er distrikts MDG'erne. Han mener at våre folkevalgte i distriktene «ikke vil produsere noe som helst».

Han har rett i at vi i distriktene vektlegger andre politikkområder enn innenfor ring 3, men vi står sammen om den politikken som føres i by og i bygd.

Her ute i distriktene er vi opptatt av bærekraftige distriktssamfunn, bærekraftig produksjon og en nødvendig omstilling av næringslivet innenfor blant annet industri, fiskeri, landbruk, olje, gruvedrift og lakseoppdrett. Vi vil videreutvikle næringslivet slik at det oppfyller strengere krav til klimagassutslipp og forurensning som vil måtte komme. Og vi må tåle at de næringene som ikke klarer dette, blir faset ut. Men det skal gjøres på en ryddig måte.

Den verden jeg lever i som representant for MDG i distriktene, forteller meg at vi må ta klimakrisen på høyeste alvor, i by og i bygd. Forurensningsproblemet er globalt, og forurensningskildene er spredt over hele landet.

De samfunnsmessige kostnadene ved en klimakrise overgår de inntektene Norge får fra petroleumssektoren. Det nasjonale selvbedraget om at norsk olje er så klimavennlig, samtidig som vi er verdens sjuende største eksportør av klimagassutslipp fra petroleumssektoren, er skremmende.

FNs høykommissær for menneskerettigheter ber nå Norge slutte å lete etter mer olje. De Grønne tar initiativ til en oljeutfasingskommisjon som skal samle myndigheter, organisasjoner, arbeidstakere og industri om en sluttdato og utfasingsplan for oljen.

Vi tar oljearbeidere sin bekymring på alvor, og heller enn å få døra i fleisen ønsker vi en plan for næringen.

MDG vil utvikle fiskeindustrien, videreforedle mer fersk fisk her hjemme gjennom bl.a. innføring av ny teknologi og med det øke verdiskapningen fra vår nest største eksportnæring. For å få det til ønsker vi å flytte fisk fra trålerne, over til kystfiskerne. Vi vil ha en bærekraftig oppdrettsindustri, og vil som Norsk Industri ha null utslipp, null lus og null ressurser på avveie.

FRARÅDER SAMARBEID: Leder i Fellesforbundet, Jørg Eggum, syns på ingen måte at Ap burde samarbeide med MDG. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Mange liker politikken vi fører. I industrikommunen Rana suste De Grønne rett inn i posisjon etter å ha stilt til valg for første gang. Sammen med Ap, Høyre og SV skal MDG gjennomføre en politikk for Rana som «videreutvikler en lederrolle som kombinerer klima, industri, teknologi og vekst». MDG har fått sin aller første ordfører i Vardø, bl.a. pga. vår politikk for lokale fiskerettigheter og lokal produksjon.

Sannheten er at vi vil produsere så mye i distrikts Norge, at vi må bygge Nord-Norgebanen for å få produktene ut til markedene på en effektiv og bærekraftig måte

Eggum kaller oss folkevalgte i MDG i distriktene for «nikkersfolk». Analysen er lite treffsikker. Nikkers gikk av moten for mange tiår siden, det samme gjorde forurensning. MDG er motstandere av forurensende produksjon. At LO ikke er det, burde bekymre flere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling