Kan noen vippe Beyoncé av tronen?

I så fall må det være med tidenes dansemove!

MMS-foto av Beyonce på Telenor Arena
MMS-foto av Beyonce på Telenor ArenaVis mer

Det er ingen tvil om hva som er Beyoncés mål i livet. For som hun, en av verdens største pop- og r&b-stjerner, gift med rapkongen Jay-Z og mor til ett år gamle Blue Ivy, sa i et intervju med magasinet «Gentlewoman» tidligere i år:

"Jeg har alltid hatt kontrollen. Siden jeg var femten år gammel. Men du ser alle disse mannlige artistene, ektemannen min, Puffy, som har blitt moguler. Og så ser du alle disse kvinnene som har blitt legender. Ikke mange nok har blitt moguler, og jeg tror det er mange måter å komme dit på».

Så med utgangspunkt i gårsdagens konsert i Telenor Arena, kan vi dermed presentere del 1 av Beyoncés mogulskole.

Regel nummer en på mogulskolen: Gjør entré som en mogul.
I åpningsvideoen som flerrer over skjermen setter Beyoncé dronningstandard umiddelbart: Pudder, parykk, korsett og terner i prosesjon, hun er en allmektig r&b-versjon av dronning Elizabeth. Regaleffektene skal vise seg å gjennomsyre konserten, kroner, masker, hun er voodoo-prinsesse og Nefertiti. Så selvfølgelig blir det det ekstremrytmiske kampropet «We run the world (Girls)» som åpner showet med pyroregn, heftige dansebevegelser og mer vindmaskin enn Carola noen gang har hatt i GP. Bare i tilfelle noen var i tvil om hvor skapet skulle stå. 

Regel nummer to: Se ut som en mogul
Korte skjørt, lange bein, høy truseskjæring og en helsikes mengde glitter og diamanter. Det begynner med en hvit minikjole og fortsetter med ni-ti sceneskift. En ekte mogul overlater ingenting til tilfeldighetene, sceneshowet er perfekt gjennomregissert med video, pyro, dansere og selvfølgelig Beyoncés helkvinnelige band.

Regel nummer tre: Ha formen og utstyret i orden
Beyoncés monumentale vokal er grov som bbq-saus og lett som limonade.
Riktignok unner hun seg en del pauser med klesskift og videoer, men settet er rimelig hesblesende, og dansebevegelsene og signaturposeringene hennes fører til at hun står med lårmusklene i helspenn gjennom nesten hele konserten.
Dama ser ikke ut til å svette en gang.

Regel nummer fire: Kjenn ditt publikum
Beyoncés musikalske mantra har alltid vært: Ta kontroll. Ta kontroll over livet, økonomien og ikke minst kroppen din. Derfor er det ikke så rart at publikumsdansingen begynner nesten umiddelbart med «Get me bodied». Beyoncé fremstår som tidenes mest motiverende og pedagogiske aerobic-lærer, ingen tvil om at hun vil at folk skal riste på ræva. Og apropos ræv: Hun har dansere i alle former og fasonger. Akkurat som publikummet som nå danser på gulvet i Telenor Arena.

Regel nummer fem: Hev deg over folket, og senk deg så ned på deres nivå
Et av damas gylne sjakktrekk er nettopp dette, selv om vi alle vet at vi ikke kommer til å bli milliardærer og popstjerner, er hun så sabla blid og tilsynelatende tilgjengelig, at vi tror det likevel. Det eneste som minner oss om at dette er ikke er tilfellet, er når en av publikummerne blir for nærgående og hun roper. «Don't get fresh, lady».

Regel nummer seks: Gi folket hits, og forlat dem når de vil ha mer
Når konserten nærmer seg slutten, og balladene og de litt mindre populære låtene fra «4» er overstått, kommer hitsa som swarowski-diamanter på en snor: «Countdown», «Crazy in love», «Survivor» og til slutt, den mektige powerballaden «Halo», mens glitteret regner fra taket og jentene langs radene står og ikke vet om de skal gaule eller gråte. Hvis du er fan får du frysninger. Hvis ikke? Åjoda, du får det nok du også.