KUL JENTE: Dagens barnelitteratur er full av Pippi-karakterer. Her er en av pippiene som jobber i Fritidsparken Kneipbyen på Gotland. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KUL JENTE: Dagens barnelitteratur er full av Pippi-karakterer. Her er en av pippiene som jobber i Fritidsparken Kneipbyen på Gotland. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Kan Pippi-jentene ta for mye plass i barnelitteraturen?

Tøffe jenter og forsiktige gutter er malen i mange bøker.

Kommentar

I år fyller Pippi Langstrømpe 70 år — en figur som uten tvil har hatt mye å si for hvordan jenter har blitt framstilt i skandinavisk barnelitteratur, for ikke å si i verden for øvrig.

I dag kan vi slå fast at det ikke lenger skorter på tøffe og selvstendige heltinner i barne- og ungdomslitteraturen.

Vi finner dem i nær sagt alle sjangre, enten det dreier seg om bildebøker, humor, krim, sosialrealisme, fantasy eller science fiction. Slik det selvsagt skal være.

Norske forfattere og illustratører ser ut til å være nokså bevisste på kjønnsrolleproblematikken. Under Barnebokfestivalen for to uker siden ledet jeg et panel som diskuterte stereotyper i barnelitteraturen.

Lisa Aisato fortalte blant annet om den fine bildeboka «Odd er et egg», om forsiktige Odd og tøffe Gunn, at hun ikke ville lage en fortelling om ei jente som blir reddet av en gutt, for dem finnes det så mange av fra før av. Da var det morsommere å snu på det.

Men kan det tenkes at Pippi-jentene begynner å ta litt for mye plass? Det slo meg da jeg anmeldte flere krimserier for barn tidligere i vår. Flere av bøkene for mellomtrinnet, for ikke å si de fleste, var bygget rundt akkurat det samme skjelettet. Foruten likheter i oppbygging og illustrasjoner, var hovedpersonene nærmest kopier av hverandre: To gode venner, jente og gutt, hvorav jenta var handlekraftig og impulsiv, og gutten satt med nesa i en bok eller pc.

Flere kjente norske forfattere har fulgt denne malen i sine detektivbøker for yngre barn, deriblant Jørn Lier Horst, Lars Mæhle og Jorun Thørring.

Den sterke jenta og den mer forsiktige gutten kjenner vi også igjen fra populære småbarnsserier som «Karsten og Petra», Maria Parrs kritikerroste barneroman og tv-serie «Vaffelhjarte», og ikke minst Astrid Lindgrens «Ronja Røverdatter».

Det er stas for dagens småbarnsforeldre, født på 70- og 80-tallet, som til tross for Pippi og Ronja for det meste ble flasket opp på barnebokklassikere som fortsatt var sterkt preget av tradisjonelle kjønnsroller.

Faren er imidlertid at vi, i iveren etter å være politisk korrekte, er i ferd med å skape nye litterære stereotyper. Visst skal vi heie fram de selvstendige jentene. Visst er det bra med en motvekt til alle de rosa prinsessene i kjedebutikkene. Visst er det topp å vise kjolekledde pyntejenter at det er kult å klatre i trærne.

Men la gjerne guttene få gjøre det også. La både guttene og jentene få tilgang til et spekter av ulike egenskaper, eller finn opp karakterer vi aldri har møtt før. Slik som Pippi for 70 år siden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.