Kan plendyrking bli like populært som vedfyring?

Riksgartner Tor Smaaland går Lars Mytting i næringa.

GUIDE TIL BEDRE GRESS: Tor Smaaland i aksjon for en grønnere hverdag. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
GUIDE TIL BEDRE GRESS: Tor Smaaland i aksjon for en grønnere hverdag. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

BOKANMELDELSE: Kongelig hoffleverandør av planteliv, forfatter og slottsgartner Tor Smaaland, kan mistenkes for å ville gå vår venn Lars Mytting i næringen når han utgir boka «På gress».

Sjangeren er den samme som «Hel ved»; her er samlet alt som er mulig å komme på om et fenomen de aller fleste rekkehus-, villa- og hytteeiere har et nært forhold til. En både personlig og leksikalsk gjennomgang av noe de fleste regner for å være et hverdagsfenomen.

Mangfold
Slike bøker løfter det alminnelige opp til nye nivåer. Gress er ikke «bare» gress. Vi snakker om et mangfold av arter, funksjoner og bruksområder, samtidig som dyrking av gress fordrer håndverk, finfølelse, teknikk og hengivelse.

Alt dette er Smaaland velsignet med etter mange år i bransjen. Han blander barndomsminner om plendyrking med kunnskap om fotball- og golfbaner, framstilt på en særdeles lettfattelig, instruktiv og til tider vittig måte.

Hva for eksempel med rock'n'roll? «Ville Woodstock blitt det samme» uten gress?

Boka er selvsagt gjennomillustrert, fortrinnsvis i grønne fargetoner. Innimellom bildene er forbløffende mange problemstillinger berørt, fra gleden ved gress til problemer med elementer som til enhver tid står klar til å angripe plenen din.

Fem klasser
Oversikter hører også med, blant annet over Fem plenklasser; «Ikkesånøyeplen», «Bruksplen», «Sportsplen», «Prydplen» og «Paradisplen». Den siste tilhører fantasiens og reklamens verden, mens den første er den jeg og 80 prosent av andre, norske pleneiere ifølge Smaaland holder oss med; den « ... består av akkurat så mye gress at plenflaten fortoner seg hel og grønn inntil de tar på deg brillene til naboen.»

Blir det bedre med denne boka? Verre blir det i hvert fall ikke. Lykke til - med gressklipper, frøpose og «to flasker vellagret tålmodighet», som Smaaland uttrykker det.

Kan plendyrking bli like populært som vedfyring?