Kan Pym Petterson bli en ny norsk anti-heltinne?

Lovende ny barnebokserie fra forfatteren av «Nu, jävlar».

Foto: Berit Roald /NTB Scanpix
Foto: Berit Roald /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Bakerst i køen. Nederst i køyesenga. Ingen hadde engang en skikkelig forklaring på det. Det bare var sånn! Som yngstemann skulle man liksom være glad og takknemlig bare fordi man var i live.»

Sier 10 år gamle Pym, som heter Pym fordi de trodde hun skulle bli gutt og hete Trym. Søsteren Sanna maser seg til både kjole og iPhone og kaller Pym en lus. Storebroren Sigmund kan være grei inntil kompisene kommer, og han ber henne stikke. Faren snorker sånn at moren lider av konstant søvnmangel, og familiemiddagene med svartbrent grandiosa ender alltid i de voldsomste krangler. 

Lett og effektivt Så mislykka er altså Pyms mislykka familie i Heidi Lindes nye barnebokserie.

Barne,- og ungdomsbokforfatteren Linde slo i fjor gjennom med Kongsvingerromanen «Nu, jâvlar». Med sin bakgrunn fra film har Linde en kjapp, lett og effektiv skrivestil. Det gjelder også i boka om Pym, som er skrevet i en hastig dagboksaktig jeg-form, der heltinnen i Bridget Jones-tradisjon ufrivillig utleverer sine egne mangler mens hun tror hun avslører andres.  

Fantastifull antiheltinne Bokas plott er ikke akkurat storslått. Klassen får i oppdrag å skrive en sann historie om familien. Lukas forteller om oldefaren som ofret livet for å redde jøder under krigen. Perfekte Julia kommer med et perfekt rim om sin perfekte familie. Hva da med fantasifulle og nokså ambisiøse Pym, som er dum nok til å love klassekameratene en historie helt utenom det vanlige?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer